"DIPLOMATSKA ISTORIJA KOJA HODA!" Sagovornici Kurir TV: Amerikanci se neće nametati, ali ako EU zakaže pokazaće KAKO SE ZAVODI RED
Derek Šole sastaje se sa predsednikom Vučićem, Foto: Kurir Televizija, Kurir, ERIC FEFERBERG / AFP / Profimedia

"Zapadni balkan"

"DIPLOMATSKA ISTORIJA KOJA HODA!" Sagovornici Kurir TV: Amerikanci se neće nametati, ali ako EU zakaže pokazaće KAKO SE ZAVODI RED

Politika -

Derek Šole, visoki savetnik Stejt departmenta za posebne diplomatske zadatke, kako ga mnogi opisuju, i čovek za koga se smatra da je svojevremeno naterao Aljbina Kurtija da odloži odluku o preregistraciji vozila na KiM, juče je započeo trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, a danas boravi u Beogradu, gde će se na radnom ručku sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole je nedvno izazvao bes Albanaca kada je na tviteru javno pohvalio Srbiju i kritikovao Prištinu zbog insistiranja na preregistraciji tablica.

03:07

DEREK ŠOLE PREGOVORI

Veljko Odalović, predsednik komisije za nestala lica i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije govorili su o ovim navodima u jutarnjem programu Redakcija.

- Administracija je takva da podržava otvoreni Balkan - započeo je Odalović i pojasnio:

- Šole je rekao da se hitno mora formirati zajednica srpskih opština. Ako je to trenutak da se ovo ozbiljnije primeni. SAD su garant dokumenta kada su barikade uklonjene. Bilo je toliko halabuke, a sve su prikazivali crno da crnje ne može biti - rekao je Odalović.

- Šole je diplomatska istorija koja hoda. Neko ko je izuzetno decenijski ozbiljan diplomatski operativac. Analizirali smo njegov intervju pred dolazak, koji je nepovoljan po nas. Suština je ipak da je fokus na bezbednost i zajedničko delovanje, a to je malo kontradiktorno - rekao je Vuković i dodao da se pod tim ne podrazumevaju iste stvari, po pitanju srpskih interesa.

- Čuvena bezbednost zapadnog Balkana nalaže da se Amerikanci neće na prvu loptu legitimisati, nego će podsticati svoje EU partnere, pa će onda, kad oni pokažu nedovoljnu efikasnost, pojaviti kao neko ko tu dovodi red - rekao je Vuković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track