Da li nakon predsednikovog obraćanja javnosti i tumačenja francusko - nemačkog plana za rešavanje problema Kosova i Metohije ima mesta za kompromis i nastavak dijaloga, pitali su voditelji Anastasija Čanović i Miloš Anđelković, Milovana Drecuna, predsednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju u emisiji "Puls Srbije".

drecun-1.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir tv

Drecun je prokomentarisao francusko-nemački plan.

- Ipak bih malo relaksirao situaciju. Vidi se iz izjava američkih zvaničnika da je ovaj predlog osnova za razgovor, ali Zapadu je jasno da Srbija ne može da prihvati "Kosovo" u članstvo EU, ni da prizna lažnu državu Kosovo - rekao je Drecun.

Nazvao je situaciju drugačijom i da moramo da izostavimo emocije iz diplomatije.

Kurir TV KIM DIPLOMATIJA

- Beograd treba da se oslobodi emocija u vezi sa Kosovom. Ovo bi predstavljao osnovni sporazum bez kompletnog međusobnog priznanja, ali opet stavlja Kosovo na evroatlanski put. To su organizacije koje funkcionišu u okviru evroatlantskih organizacija - rekao je i dodao:

- Eventualnim ulaskom Kosova u NATO bi se potpuno promenila bezbednosna struktura regiona. Mi moramo da iskoristimo ovaj trenutak koji je odlučujući i presudan- rekao je i nazvao da još uvek nismo u fazi da nas ucenjuju.

- Ovo je platforma za razgovor. Ni Kurti ne prihvata ovaj predlog u potpunosti. A u tom razgovoru postoje crvene linije - naglasio je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud