KOME IDE U KORIST NESLAGANJE U NARODNOJ SKUPŠTINI? Gosti "Usijanja" nemaju dilemu: Vlast je napadnuta sa OVE DVE STRANE!
Foto: Printscreen/Kurir TV

KURIR TV

KOME IDE U KORIST NESLAGANJE U NARODNOJ SKUPŠTINI? Gosti "Usijanja" nemaju dilemu: Vlast je napadnuta sa OVE DVE STRANE!

Politika -

Drugi dan posebne sednice o KiM u Narodnoj skupštini nisu obeležili incidenti i fizički konflikti kakve smo imali prilike da gledamo u prvom danu.

Doduše, plenum je bio prazniji. Nije bilo konkretnih predloga poslanika, neki su bojkotovali sednicu, ulazili i izlazili, a pojedini su aktivno polemisali, ali se udaljavali od teme.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo istakao da je u evropskom predlogu za kosovski čvor posebno teška tačka 4 u kojoj se traži da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen RTS

- Da ne dozvolimo ulazak Kosova u UN, verujem da to možemo, a svakako nećemo mi biti ti koji će to dozvoliti nekom drugom. Za one sledeće nisam siguran, možda nas i Bog pogleda, pa neki bolji i odgovorniji dođu. Kako stvari stoje, plašim se da bi moglo da bude mnogo puta gore - rekao je Vučić.

Prethodno je izjavio da su trenutne geopolitičke okolnosti nikad teže po Srbiju i da su najlošije u poslednjih 10 - 15 godina, ali je i naveo da bi odbijanje razgovora u vezi sa francusko-nemačkom predlogu donelo veoma teške posledice za našu zemlju.

Paralelno, Aljbin Kurti i dalje odbija da se pridržava obaveza iz Briselskog sporazuma, pa umesto formiranja ZSO po jasno definisanim okvirima, on iznosi svoje zahteve i uslove.

Gosti Usijanja koji su analizirati sednicu, atmosferu među poslanicima, incident od juče i opšte okolnosti za rešenje kosovskog čvora su prof. Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje i prof. Boris Bratina, Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Bratina je prvo ocenio ponašanje i izneo svoju tačku gledišta na dešavanja u Narodnoj skupštini.

- Kako nauka kaže, tačka gledišta diktira predmet nauke. Ista situacija je i ovde. Ako uzmemo prvi fokus i shvatimo da KiM nisu centar sveta, osim za nas i emotivno, onda ćemo videti da sukob u Ukrajini utiče na svaki sukob u svetu. Dešavanja u Ukrajini utiču i na Srbiju i to dovodi do toga da se snage potpuno polarizuju. Zbog toga su sednice u skupštini promašile svoju svrhu, ako je svrha trebalo da bude pokazivanje jedinstva - započeo je Bratina, pa nastavio:

- Ovog puta vidimo da ne znamo ni o čemu se tačno govori. Ne znamo da li je u pitanju inicijativa, predlog koji se prihvata ili odbija... Šira optika nam pokazuje da su se političke snage profilisale tako da pojedinačnog političkog stava nemamo. Postoje nacionalne stranke i one koje su protiv srpske države. Svi koji su za uvođenje sankcija Rusiji su direktno za podržavanje nezavisnosti KiM. Uvođenje sankcija Rusiji i otkazivanje njihove podrške, automatski znači podršku nezavisnom Kosovu.

Deđanski je ukratko komentarisao ponašanje u skupštini rekavši da političke partije ne razlikuju državu i politiku.

Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

- Ponašanje je bilo sramotno i necivilizacijsko. Mi imamo problem da političke partije ne mogu da naprave razliku između države i politike. Politika je kada napadaš vlast za to što je uradila auto-put, a ti to ne bi uradio ili za izgradnju Beograda na vodi. S druge strane, kada je u pitanju nacionalna bezbednost tu ne bi trebalo da bude politike.

Nedugo zatim, Bratina je rekao kome odgovara potpuna podela mišljenja, neslaganje i cela situacija u Narodnoj skupštini:

01:01

KOME IDE U KORIST NESLAGANJE U NARODNOJ SKUPŠTINI? Gosti Usijanja nemaju dilemu: Vlast je napadnuta sa OVE DVE STRANE!

- Imamo vlast koja se, već dugo vremena, nalazi u iznudici koja je napadnuta sa dva krila, nacionalnog i prozapadnog. Takva situacija, pre svega, najviše odgovara Albancima koji spremaju studentske demonstracije pod nazivom "Zajedno protiv zajednice".

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track