Formiranje Zajednice srpskih opština preduslov je za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu kosovskih Srba, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije razgovarali su u jutarnjem programu o sastanku predsednika sa Lajčakom.

Kurir TV Formiranje ZSO

Vučić je ponovio da sa ZSO nema kompromisa, a danas će nastaviti razgovor sa Lajčakom. Šta može da se očekuje od tog razgovora pred odlazak u Ohrid?

Anđleković ističe da se stalno uvode novi pregovori, a zaboravljaju stari.

zorna-andjelkovic.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir tv

- Ni formalno ni neformalno Srbija neće priznati "Kosovo". Stalno je bio princip dajmo novi sporazum, a da zaboravimo prethodni. Nema ničeg konkretnog. Kurti se iznervirao kada je, pre neki dan, ponovo izvučeno pitanje Gazivode, i to jedno od tačaka Vašingtonskog sporazuma. A zašto? Suština je da se formira zajednička komisija za korišćenje tog jezera i to zaboravljaju baš one predloge koji se tiču samo sprske strane - rekao je Anđelković.

Vuković je započeo sa komentarisanjem 15 modela država gde je implementirano slično rešenje koje se planira za KIM.

nenad-vukovic.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir tv

- Mislim da je za autonomije rečeno po sistemu, ZSO je "Conditio sine qua non" - uslov bez koga nema daljih uslova. Ono što se sada radi, je da se napravi model za albance sa Kosova i Metohije, mi znamo po čemu je smisao i to nije ugoditi Albancima, već način da se srpska zajednica organizuje i zaštiti sa adekvatnim rešenjem za južnu srpsku pokrajinu. Francusko-nemački sporazum ako ćemo ga koristiti kao "Švedski sto" koji funkcioniše po principu pogledajmo šta je tu najzanimljivije, pa odaberimo šta ćemo implementirati, otprilike tako je to Lajčak predstavio - smatram da je usko grlo koje je napravljeno uz podršku Evrope, kosovskim Albancima, i jasno je ko je čije mezimče. Mi imamo suverenu politiku i nismo ničije "mezimče". Suština je da ne možemo da budemo neutralni i znamo da se ne može igrati sa svojom teritorijom - rekao je Vuković, a Anđelković dodao:

- Mi smo punoletni, a oni su maloletni.

Kako god okrenete, kaže Vuković, ako ulazimo u sporazum, koji je više pismo o namerama, sa jasnim crvenim linijama, za Srbiju je to način na koji će se odnositi prema entitetu kosovskih Albanaca.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.