Ni specijalni rat nije ono što je nekad bio. Šezdesetih godina prošlog veka CIA je štampala "Doktora Živaga" ruskog pisca Borisa Pasternaka i sredila mu Nobelovu nagradu, da bi kompromitovala SSSR, a danas... danas kao da sve kupuju na Alibabi.

Uzmimo tekst "uglednog" londonskog Tajmsa o Aleksandru Vučiću objavljen pre nekoliko dana. Kod toliko vlastitih urednika, komentatora i eksperata, angažovan je honorani saradnik iz Rima Tom Kington. Ima tu, doduše, i nadmenosti bivše kolonijalne sile koja Balkan smatra periferijom Evrope, mada nije uvek bilo tako - decenijama je za Tajms iz Beograda pisala Desa Trevisan, koju je Tito vodio na večeru na Brione, kad mu je dolazio Hruščov... Autor teksta o Vučiću predsednika Srbije nije ni video, a o kakvom je novinaru reč, dovoljno govori podatak da je četiri dana pre teksta o kojem govorimo, za isti taj Tajmsi jedan australijski list (plaćaju ga po članku) pisao o restoranu u kojem su gostima sečenje torte naplatili 20 evra. Pre toga javio je vest da je neki nesrećnik na Sardiniji poginuo kad se na njega sručilo 25.000 koturova sira, a intervjuisao je i obućara koji je pevačici Tejlor Svift popravio patike pa je na sreću svoje publike mogla da održi zakazani koncert!

Taj i takav u Beogradu je intervjuisao Borka Stefanovića, Srđana Milivojevića i Stevana Dojčinovića!

Malo je reći da su se ovi, što bi klinci rekli, "primili" - novinar Tajmsa, bog te! - i raspričali, bar sudeći po dužini teksta! Ima tu svega i svačega, ali ničeg novog. Kington je mirne duše mogao da razgovara sa Smiljanom Banjcem, voditeljem protesta i sportskim komentatorom - kolege su iste profesionalne težine. Ali, očigledno je dobio precizne instrukcije i spisak sagovornika.

32000.jpg
Twitter/aliciakearns 
Ališa Kernsfoto: Twitter/aliciakearns

Pride mu je dodata i Ališa Kerns, predsednica Odbora za spoljne poslove pri donjem domu britanskog Parlamenta, autorka nekoliko ostrašćenih izjava na štetu Srba u kontekstu razgovora o Kosovu. Toliko ostrašćenih i jednostranih da su se od nje ogradili i britanski Parlament i ambasador Velike Britanije, čiji je intervju Kurir danas objavio. Podsetimo, to je ona što je izjavila se iz Srbije švercuje oružje na Kosovo vozilima Hitne pomoći, te da se tamo skladišti u crkavama.

untitled2.jpg
Printscreen YouTube, AP Visar Kryeziu 
foto: Printscreen YouTube, AP Visar Kryeziu

Izbor sagovornika odaje namere inspiratora teksta, onih koji su poslali Toma Kingtona u Beograd. Treba ocrniti Vučića, pa su išli na sigurno. Treba ga negativno predstaviti jer mu se time slabi pozicija na međunarodnoj političkoj sceni čiji akteri su, bar do sada, pokazali neuspeh u odvezivanju kosovskog čvora. Inicijativa nekih parlamentaraca (među njima su neizbežna Aiiša Kerns i albanski lobista Bib Mendez), pre ovog teksta, onda članak u Njujork tajmsu sa anonimnim sagovornicima koji je na internetu reklamirao isti taj Mendez, zatim ovih dana i tekst u nemačkim novinama autora bošnjačkog imena i prezimena koji tvrdi da "jedino Nemačka može da uvede red na Balkanu" (hvala, kažemo mi, probali su '41. pa nije išlo!)... Sve je to deo orkestrirane kampanje kojom se Srbiji zavrću uši da pristane na nepravedno rešenje kosovskog problema. Za početak, a onda ćemo da vidimo šta dalje... I ne, ovo nije teorija zavere, ovo je surova realnost, kao što je realnost da je londonski Tajms poslao eksperta za poslastičarnice plaćenog po broju reči u tekstu da analizira političku scenu u Srbiji!

I nije iznenađenje: Nova i Danas prepričali su svojim čitaocima Tajmsov tekst. Tamo gde je list iz diplomatskih obzira i obaveza prema zakonu, neke formulacije ublažio, i neke stavove uravnotežio ocenama bivšeg ambasadora u Beogradu, Ajvora Robertsa, i Nataše Kandić, Šolakovi su mediji, za koje ne postoje ni obziri ni zakon, probrali samo ono što im odgovara.

I sve su krunisali naslovom: "Britanski The Times objavio vrlo oštar tekst o Vučiću: On je Al Kapone i Don Vito Korleone u jednom".

Naslov u Novoj je falsifikat. Svesno, namerno, neprofesionalno izvrtanje istine zarad obmane javnosti. Propaganda, ne novinarstvo. Jer, Vučića je sa Al Kaponeom i Korleoneom izjednačio Srđan Milivojević, ne londosnki list, čak ne ni rimski honorarni poslastičar.

Jer, Tajms, to ne kaže. Njegov naslov je: "Aleksandar Vučić: Balkanski Kapone ili jedina nada za mirovni sporazum o Kosovu?"

Pitanje je retoričko. Odgovor, ovo drugo, je ono što boli i naručioce ovog teksta i srpske političare koji su u njemu citirani.

Kurir.rs