Ministar Vučević: Zadovoljan sam sa porukama turskog ministra po pitanju naoružavanja tzv. „kosovskih snaga bezbednosti“
Foto: Printscreen YouTube RTS Sajt- Zvanični kanal/KFOR/Ministarstvo odbrane Republike Srbije/nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Ministar Vučević: Zadovoljan sam sa porukama turskog ministra po pitanju naoružavanja tzv. „kosovskih snaga bezbednosti“

Politika -

Novi komandant KFOR-a, turski general Ozkan Ulutaš, posetio je 12. novembra manastir Visoki Dečani, poslavši poruku prištinskim vlastima da je bezbednost srpskih svetinja i dalje važna za međunarodne vojne snage u našoj južnoj pokrajini. Ta poseta i pažnja nisu posledica dobre volje ili visoke svesti članica NATO saveza, već velikog truda državnog vrha Srbije da se na njih utiče.

To je uspešno činjeno sa Italijom, SAD i Mađarskom, koje imaju najveće kontigente u KFOR-u, a odnosi sa Turskom tu su i šire među najvažnijim za našu zemlju i na njima se takođe predano radilo protekle decenije.

Turski ministar: Srpski narod na KiM će biti bezbedan

Zato ne iznenađuje što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. oktobra primio ministra nacionalne odbrane Turske Jašara Gulera, koji je imao sadržajne sastanke i sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem. Tokom ovih susreta, ministar Guler, nekadaši načelnik Generalštaba turskih oružanih snaga i ugledni general, sada jedan od najbližih saradnika predsednika Erdogana, preneo je srpskoj strani uveravanja da će srpski narod na Kosovu i Metohiji biti bezbedan. Pet dana pre njega Beograd je, nedugo po svom imenovanju za komandatna KFOR-a, posetio i general Ulutaš, sastavši se sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Mojsilovićem.

Visoke goste su, u objektima Vojske i Ministarstva odbrane, sa umetničkih slika posmatrali srpski junaci koji su razbili armije Otomanske imperije u Prvom balkanskom ratu, dok su već tokom sledećeg rata na poluostrvu, 1913. godine, Srbija i Turska faktički bile saveznice protiv verolomne Bugarske. Od 14. veka srpsko – turski odnosi su složeni, često veoma teški i neprijateljski, ali puni epike i neosporne međusobne povezanosti i zajedničke odgovornosti za balkanski prostor. To je nešto što predsednici Vučić i Erdogan, i njihovi najbliži saradnici, veoma dobro razumeju.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Instagram buducnostsrbijeav

Najviše počasti za našeg kralja u Istanbulu

Kralj Petar I Karađorđević ugošćen je 1910. sa najvišim počastima u Istanbulu, a Srbija je od 1878. bila okrenuta najviše diplomatiji u odnosu sa Turskom. Ipak, dve godine posle tog susreta kralja i sultana osmanlijska država je srušena jedinstvom balkanskih hrišćana, na čelu sa Srbijom. Kasnije je mlada turska republika očuvana i odbijanjem regenta Aleksandra Karađorđevića da ratuje protiv nje, čime je izgradio odlične odnose sa Ataturkom, čiji jedan vek od dolaska na vlast Turci slave tokom 2023. godine.

Erdogan za šest godina triput u Srbiji

Danas je Turska ponovo u ekspanziji, a istovremeno zagovara i podržava nezavisnost tzv. „Republike Kosova“. Jedrene više nije u dometu Srbije, ali Priština jeste u sferi interesa i uticaja Turske. Prema takvoj regionalnoj sili i potencijalnoj pretnji se proaktivno deluje, na način mudrih naslednika Svetog kneza Lazara. Predsednik Vučić je ugostio šefa turske države Erdogana tri puta od 2017. i nova poseta je u najavi. Uspostavljen je Visoki savet za saradnju između dve zemlje i od 2018. do danas je realizovano čak 70% ukupnih turskih investicija u Srbiju, dok je trgovinska razmena i saradnja u građevinskoj industriji svake godine sve veća. Ministar Vučević je, tokom decenije na čelu Novog Sada, dao veliki doprinos jačanju saradnje na nivou drugog grada Srbije, koji produbljuje odnose sa Alanjom i drugim lokalnim samoupravama u Turskoj.

Vučić i Vučević kritikovali naoružavanje Albanaca od strane Turske

Stabilnost naše zemlje jeste i u turskom interesu, jer je srpski državni vrh na tome dugo radio. Što ne znači da Srbija nije spremna da jasno kaže kada Ankara ne postupa u duhu partnerstva. Tokom leta su predsednik Vučić i ministar Vučević otvoreno i oštro govorili o naoružavanju nelegalnih albanskih vojnih formacija na Kosovu i Metohiji od strane Turske, naglašavajući da će to imati posledice za našu vojnu saradnju. Time su pokazali partnerima da su nama aktivnosti turskih obaveštajnih i vojnih krugova dobro poznati.

„Zadovoljan sam sa, neću reći obećanjima ili garancijama, ali sa porukama koje smo dobili od gospodina Gulera po pitanju naoružavanja tzv. „kosovskih snaga bezbednosti“ i po pitanju budućeg vremena i korišćenja onoga što je prisutno na terenu, odnosno na prostoru Kosova i Metohije“, izjavio je ministar Vučević pri susretu sa turskim ministrom nacionalne odbrane u oktobru, potvrđujući da je reakcija srpskog rukovodstva dovela do određenog promišljanja i suzdržavanja sa turske strane, oko dalje podrške albanskom naoružavanju.

Večni srpsko – turski geopolitički šah, u kojem poteze mogu da vuku samo vešti i sposobni lideri, se nastavlja.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen YouTube RTV Yu Eco

Sava Stambolić, analitičar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track