PREDSEDNIK VUČIĆ: Novih izbora neće biti osim ako tako ne odluče institucije ili ako ne bude većine! Nova vlada do februara
Foto: screenshot Video Plus

obraćanje javnosti sa andrićevog venca

PREDSEDNIK VUČIĆ: Novih izbora neće biti osim ako tako ne odluče institucije ili ako ne bude većine! Nova vlada do februara

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da novih izbora neće biti osim ako tako ne odluče nadležne institucije ili u slučaju da ne bude skupštinske većine.

U obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije, Vučić je kazao da su izbori 17. decembra protekli "mirnije nego ikada u savremenoj srpskoj istoriji". "Čestitam građanima na demokratski izraženoj volji. Gotovo da nije bilo fizičkog incidenta među učesnicima izbora, osim napada na posmatrače Crte u Odžacima.

Interesantno je da tokom kampanje nije bilo fizičkih incidenata, to se nikada u Srbije nije dogodilo", rekao je Vučić.

On je rekao da uporedna analiza dostavljenih prigovora i žalbi pokazuje da su posle izbora prošle godine podnete 53 žalbe RIK-u a posle nedeljnih izbora "svega devet".

"Gradskoj izbornoj komisiji u Beogradu je tada podneto 528 prigovora i 473 žalbe a ove godine po 15 prigovora i žalbi. To je 30-35 puta manje. Govorimo o činjenicama", rekao je Vučić. Kazao je da je srećan što je RIK uputio ministarstvima unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave zahtev da provere "poimence" svakog čoveka sa navdonog spiska "fantomskih" birača kog je u javnost iznela lista Srbija protiv nasilja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da veruje da će do kraja februara biti formirana nova vlada.

Nećemo prihvatiti bilo kakav dokument koji nas obavezuje na podršku članstvu Kosova u UN

Vučić je izjavio da Beograd neće prihvatiti nijedan dokument koji ga obavezuje na podršku i pomoć članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, institucijama, organizacijama i agencijama UN. U obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije, Vučić je rekao da očekuje da se "široka polemika" po tom pitanju otvori u januaru. "Srbija ne priznaje i neće priznati nezavisnost Kosova. Nećemo prihvatiti bilo kakav dokument koji nas obavezuje na podršku i pomoć članstvu Kosova u UN, ni kratkoročno ni dugoročno. Nećemo prihvatiti takvu obavezu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da će Beograd sprovesti sve sporazume iz dijaloga s Prištinom na koje se obavezao, ali i ocenio da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da sprovede nijedan sporazum. ; "Srbija će sprovesti sve što smo rekli na korektan način ali i čekamo formiranje ZSO. Od ličnih karata do tablica uvek smo se trudili da postignemo kompromis", rekao je Vučić. Dodao je da su od dolaska Kurtija na vlast, zabeležena 454 napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, najviše ove godine - 176. Vučić je optužio Prištinu i da i dalje krije nalaze odbukcije trojice Srba ubijenih u sukobu sa kosovskim snagama u selu Banjska 24. septembra.

"Stiglo je 496 poziva od kojih je 487 mnogo ranije, najmanje četiri godine ranije upisano na istom biračkom mestu a svih 496 je uredno upisano u birački spisak, nijedan nije fantomski birač. To pre svega govorim o parlamentarnim izborima. Svega devetoro je upisano 2022. godine, njih šestoro je menjalo prebivalište u Beogradu a troje je došlo iz centralne Srbije.

Eto o kakvim se lažovima radi", rekao je Vučić. Dodao je da u januaru očekuje konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije i da se nada će nova Vlada biti formirana do početka marta.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track