Protiv demokratskog senatora iz Nju Džersija Roberta Menendeza u utorak je podneto desetak novih krivičnih prijava, u vezi sa višegodišnjom šemom podmićivanja u koju su bile uključene vlade Egipta i Katara, piše CNN.

Nove optužbe dolaze nekoliko dana nakon što su jedan od biznismena iz Nju Džersija koji je ranije bio optužen zajedno sa Menendezom, njegova supruga Nadin Menendez i još dvoje, pristali da priznaju krivicu i sarađuju u istrazi.

Među novim optužbama spominju se "zavera, ometanje pravde, javni funkcioner koji je delovao kao strani agent, mito, iznuda i prevara službi".

Menendez, inače jedan od najvećih zagovornika kosovske nezavisnosti, te optužbe je negirao.

Ranije su američki mediji pisali o povezanosti Menendeza sa biznismenom osuđenim za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džersija, koji je sa suprugom optužen prošle godine za krivična dela primanja mita, prema ranijem pisanju "Dejli Bista", bio je u bliskim poslovnim vezama sa Gazmendom Litom zvanim "Gas", inače rođenim bratom političara iz Demokratske partije u Albaniji, koji je osuđen za vođenje kockarnica albanske mafije u SAD.

Američki sajt "Dejli Bist" objavio je i da je Mendez "povezan sa trećom nacijom u čije unutrašnje i međunarodne intrige se mešao: Albanijom".

xxxx-epa-michael-reynolds.jpg
Michael Reynolds 
foto: Michael Reynolds

"Štaviše, tokom trajanja navodne šeme podmićivanja, Menendez je koordinirao sa albansko-američkom zastupničkom grupom u koju je Lita bio uključen, sastao se sa bratom biznismena (Korabom Litom) članom Demokratske partije u Albaniji, koji je u to vreme bio član albanskog parlamenta i sa njim razmatrao svoje zvanične izjave", piše "Dejli bist".

"Dejli bist" podseća i da je početkom 2020. godine Menendez počeo više da se oglašava po pitanju tzv. Kosova, pridruživši se svom tadašnjem kolegi iz Predstavničkog doma poslaniku Eliotu Engelu iz Njujorka u potpisivanju pisma Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu u kojem je pozvao na uvođenje sankcija Srbiji i zagovarao "oštrije taktike" Prištine u pregovorima sa Beogradom.

Menendez je 2020. ugostio predsednicu tzv. Kosova Vjosu Osmani i prištinskog premijera Aljbina Kurtija, a na jesen se ponovo obratio albanskoj lobi-grupi, nakon čega ga je ona pohvalila zbog čvrstih stavova o albanskim prioritetima na Balkanu.

Takođe, Menendez je izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost Kosova i zatražio je od američke administracije da se posveti pitanju Albanaca u "preševskoj dolini".

Javnosti u Srbiji poznat je i kao jedan od potpisnika pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, a u kojem su od svojih vlada zatraži kritičniji odnos prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Pre tri godine, zajedno sa albanskim lobistom Eliotom Engelom, tražio je da SAD uvedu sankcije Srbiji zbog povećanog uvoza oružja iz Rusije.

Bonus video:

Kurir televizija U DANSKOJ NE BI RAZUMELI REČI MITO I KORUPCIJA: To je deo našeg kulturnog nasleđa