OPOZICIJA ODBIJA DIJALOG O IZBORNIM USLOVIMA! Dejan Vuk Stanković: Njih zanima prevrat, a ne izbori
Foto: Printscreen/Video Plus

SASTANAK ZAKAZAN ZA ČETVRTAK

OPOZICIJA ODBIJA DIJALOG O IZBORNIM USLOVIMA! Dejan Vuk Stanković: Njih zanima prevrat, a ne izbori

Politika -

Iako je predsednica parlamenta Ana Brnabić uputila poziv za razgovor povodom primene preporuka ODIHR, predstavnici opozicije sa liste Srbija protiv nasilja i NADA odbijaju da dođu na sastanak u četvrtak iako se javno zalažu za bolje izborne uslove. Sagovornik Kurira ocenjuje da delu opozicije izbori i nisu cilj, već borba na ulicama i izazivanje političke nestabilnosti.

Naime, Brnabićeva je u pozivu šefovima poslaničkih grupa navela da je želja da se nastavi dijalog o temi izbornog procesa na osnovu preporuka ODIHR, oko kojih postoji širok politički konsenzus.

Ana Brnabić
foto: Video plus

- U fokusu sastanka biće radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava - navodi se i pozivu koji su dobile i organizacije civilnog društva - Cesid, Crta, Transparentnost Srbija i međunarodni partneri Srbije, koji su do sada učestvovali na sastancima u vezi sa primenom preporuka ODIHR.

Branko Pavlović, šef poslaničke grupe "Mi - glas iz naroda", za Kurir je najavio da će se odazvati pozivu predsednice parlamenta.

Branko Pavlović
foto: Printscreen/RTS 2

- Mi uvek učestvujemo u svim aktivnostima Skupštine. Bićemo na sastanku - kratko je rekao.

S druge strane, predsednik Novog DSS i šef poslaničke grupe NADA Miloš Jovanović za Kurir kaže da na sastanak neće otići.

- Mislim da svaki čovek u Srbiji razume da se pitanje izbornih uslova rešava pre raspisivanja izbora, a ne u toku izborne kampanje. U tom smislu je poziv, naročito nakon decidiranog odbijanja zahteva opozicije, u najmanju ruku besmislen, a zapravo ponižavajući. Neumesno je o tom pozivu uopšte razgovarati, a kamoli se pojaviti na jednom takvom sastanku - kazao je on.

Iz SSP navode da "razgovor sa Brnabićevom nije moguć", te dodaju da im nije jasno na koje razgovore predsednica Skupštine ponovo poziva opoziciju, ali i da nisu dobili nikakav poziv.

I predsednik stranke Srbija Centar i šef poslaničke grupe te stranke Zdravko Ponoš kategorički je odbio da učestvuje u razgovorima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir je poručio da deo parlamentarne opozicije ima agendu da pravi političku krizu i priziva ulicu.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Njih zanima prevrat, a ne izbori. Njih vodi žudnja za vlašću, a ne razum i želja da pregovaraju. Nije im cilj da se održe bilo kakvi izbori. Cilj je radikalna retorika, vulgarna politička praksa i izazivanje sukoba sa državom i predstavljanje njih kao "žrtava" autoritarne vlasti, kojoj EU i SAD treba da stanu na put. Zato je njihov scenario kopiranje makedonskog rušenja Nikole Gruevskog uz primese Majdana ako im se istorijski "posreći" - kazao je Stanković.

Bonus video:

05:54

NEREALNIM USLOVIMA OPOZICIJA MOŽDA TRAŽI ALIBI ZA BOJKOT? Analitičari o izborima u Beogradu: Jedan zahtev je posebno problematičan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track