"VJOSA OSMANI NIJE IMALA ODGOVORE, PA JE PRIČALA O PROŠLOSTI" Stručnjaci: Na sednici u Njujorku direktno se OBRATILA NJIMA
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"VJOSA OSMANI NIJE IMALA ODGOVORE, PA JE PRIČALA O PROŠLOSTI" Stručnjaci: Na sednici u Njujorku direktno se OBRATILA NJIMA

Politika -

U Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a.

Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić koji je tokom svog obraćanja rekao da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ZSO još nije formirana. Ukazao je da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca.

ZSO
foto: Kurir

Na poziv Srbije 8. februara održana je specijalna sednica u SB UN zbog situacije na KiM, zbog toga što privremene institucije u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za Srbe i druge nealbance. Između ostalog, Priština je ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

Gosti “Usijanja” koji su analizirali celokupne pritiske na Srbe na Kosovu i Metohiji, bili su Milan Antonijević, pravnik, Dragoljub Kojčić, politički filozof i Aleksandar M. Gajić, Centar za društvenu stabilnost.

Antonijević se osvrnuo na govor Vjose Osmani, koja je 37 minuta pričala o ratnim zločinima na prostorima KiM starim 25 godina:

- Ona istina koja ostane je istina koju utvrđuju međunarodni sudovi. Čudi me da je predstavnica Kosova pokušala na takav način obrati, a pretpostavljam da se obraćala svojoj domaćoj javnosti koja s jedne strane gleda i sve procese unutar Kosova i nedostatak vladavine prava, ne samo za Srbe na Kosovu, već i za Albance, to su sve stvari od kojih se beži ovim pričama o ratnim zločinima. Oni jesu utvrđeni, a pojedini i u presudama u Hagu, ali tek sada se utvrđuje deo odgovornosti OVK na Kosovu. Ako je želela da bude objektivna, govorila bi i o tome, ali je predstavnica Kosova izabrala samo jednu stranu.

03:57

VJOSA OSMANI NIJE IMALA ODGOVORE, PA JE PRIČALA O PROŠLOSTI Stručnjaci: Na sednici u Njujorku direktno se OBRATILA NJIMA

Kojčić tvrdi da je taktika da se 37 minuta priča o ratnim zločinima, baš u trenutku kada se analizira nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici:

- To su jednostavno taktike, pregovarački planovi, naglasio bih da se ovde radi o hodu po dva koloseka ove albanske, tzv. kosovke delegacije. Oni ne mogu da odgovore ni na kakve primedbe, ne samo našeg predsednika, već i one prilično modifikovane izveštaje, koje smo dobili od predstavnika UMNIK-a za KiM, pa nemaju odgovor na ono šta su sada radili, a da podsetim, radi se o šestomesečnom izveštaju. Međutim, jer nemaju tu argumente, oni se vraćaju u duboku prošlost, iako tematski nije zbog toga sazvana sednica. Takođe, vrše politički pritisak kako ne bi pričali o tome šta se događalo u tih šest meseci.

Gajić je rekao da nema razlike između izlaganja Vjose Osmani i Aljbina Kurtija:

- Istakao bih prvu rečenicu predsednika Vučića, a to jeste tih 11 godina, gde je međunarodna zajednica uporno zatvarala oči za formiranje ZSO. Što se tiče izlaganja Vjose Osmani, tu nema neke razlike u poređenju sa nastupom Aljbina Kurtija. Vidite, veoma je licemerno od predstavnika Amerike, da se odmah spomene Banjsko. Tu pozivate Beograd i Srbiju da deluje pravno i politički, kako god, kada je u pitanju taj slučaj. A kada predsednik Vučić izađe i kaže da bi trebalo se poštuje rezolucija doneta pre četvrtine veka, onda se Kosovo tretira od strane tih istih kao neka nezavisna država. To su ti dvostruki aršini koji su stalno prisutni.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

09:29

ŠOK! NEMAČKA POKUŠALA DA PRIPOJI KOSOVO ALBANIJI! Istoričar otkrio detalje sramnog dokumenta koji je ciljao na RAZBIJANJE SRBIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track