"ŽIVELO ČELIČNO PRIJATELJSTVO SRBIJE I KINE KOJE SE KALILO U TEŠKIM VREMENIMA" Vučić o poseti Sija: Ogromna čast našoj zemlji
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

"ŽIVELO ČELIČNO PRIJATELJSTVO SRBIJE I KINE KOJE SE KALILO U TEŠKIM VREMENIMA" Vučić o poseti Sija: Ogromna čast našoj zemlji

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i njegovu suprugu profesorku Peng.

"Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju! Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje", poručio je predsednik Vučić u objavi na Instagram profilu "buducnostsrbijeav", pa nastavio:

"Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha. Želimo da iskrenim gostoprimstvom uzvratimo makar malim delom za svu podršku koju nesebično pružate Srbiji.", naveo je predsednik.

"Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku.", stoji u objavi predsednika Srbije.

Ranije večeras, kineski predsednik Si Đinping sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić i Tamara Vučić.

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu je dočekala delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/RTS

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekali su srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Svečani doček u sredu ispred Palate "Srbija"

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate "Srbija". Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog, najvećim delom autohtone srpske sorte.

Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track