VESIĆ I VARHEJI U BATAJNICI OBILAZE ZAVRŠNE RADOVE NA INTERMODALNOM TERMINALU: Početna tačka nove Srbije koja ide ka EU (FOTO)
Foto: Kurir

VESIĆ I VARHEJI U BATAJNICI OBILAZE ZAVRŠNE RADOVE NA INTERMODALNOM TERMINALU: Početna tačka nove Srbije koja ide ka EU (FOTO)

Politika -

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji je danas izjavio u Batajnici kod Beograda, na otvaranju "Intermodalnog terminala" da je to "početna tačka nove Srbije koja ide ka Evropskoj uniji".

U okviru posete Srbiji Varheji je s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem posetio taj terminal za pretovar kontejnera s robom iz železničkih vagona na kamione i obrnuto, uz povezivanje s rečnim i avionskim transportom, finansiran delom bespovratnim sredstvima EU od 13,8 miliona evra.

Oliver Varheji
foto: Kurir

"Taj transportni terminal predstavlja novi pristup jer to je fleksibilantransportni terminal i za izvoz i za uvoz, lagana struktura sposobna da raste kako trgovina bude rasla", rekao je Varheji.

Dodao je da su predviđanja EU da će transportni kapacitet Srbije porasti najmanje osam puta u narednih 10 godina te će terminal biti glavno čvorište.

Oliver Varheji
foto: Kurir

Vesić je tokom posete rekao da terminal, specijalizovan za prenos objedinjenog tereta, prebacujući teretni saobraćaj s kamiona na vozove, omogućava razvoj logistike Srbije.

"Ovo za nas nije najveći projekat koji smo radili sa EU, ali je značajan zato što pospešuje naš privredni rast. Ovo je infrastrukturni projekat koji omogućava da se razvija naša logistika i da na taj način iskoristimo sve pruge i puteve koje gradimo u Srbiji kako bismo imali bolji privredni rast i kako bi naš transport i saobraćaj uticao na dalji razvoj naše ekonomije",- rekao je Vesić.

Oliver Varheji
foto: Kurir

Dodao je da je Srbija, ne računajući poslednji grant od 610 miliona evra za izgradnju brze pruge prema Nišu. od EU dobili 550 miliona evra u oblasti transporta.

U poseti terminalu u koji je Srbija uložila 1,7 miliona evra, uz Vesića i Varhejija bili su i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i šef Delegaicije EU u Srbiji Emanuele Žofre.

Kompleks "Intermodalnog terminala" i "Logističkog centra" je na 82 hektara je između železničke stanice Batajnica i auto-puta E75. To mesto je izabrano i zbog blizine beogradskog aerodroma.

Oliver Varheji
foto: Kurir

Na terminal će stizati vozovi iz zemlje i evropskih centara s kontejnerima koji će se tu pretovarivati, skladištili i kamionima prevozili dalje, do krajnjih korisnika u krugu od stotinak kilometara. Intermodalni terminal ima dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni, puteve za kamione, skladište kontejnera, carinski magacin i druge objekte.

Podsetimo, Varheji se juče u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a ranije danas i sa premijerom Milošem Vučevićem, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem, ministrom finansija Sinišom Malim i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

09:36

Goran Vesić intervju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja