MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Proizvodnja u elektranama stabilna, danas građani Obrenovca i celog Beograda imaju čistiji vazduh
Foto: Printscreen Instagram

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Proizvodnja u elektranama stabilna, danas građani Obrenovca i celog Beograda imaju čistiji vazduh

Politika -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da kritikama na račun investicija u proizvodnju uglja i struje opozicija pokazuje bes zbog ostvarenih rezultata i brzog napretka koji je postignut.

"Lako je stajati sa strane i kritikovati, ali je građanima najvažnije šta je urađeno - imaju dovoljno struje i gasa, proizvodnja u elektranama je stabilna. Danas građani Obrenovca i celog Beograda imaju čistiji vazduh, zahvaljujući završetku najvećeg ekološkog projekta u termoelektrani u Evropi – postrojenja za odsumporavanje na TE „Nikola Tesla A“, uskoro će biti završeno i na TE „Nikola Tesla B“.

U rudarskom sektoru ulaganja su istorijski najveća - grade se novi sistemi i revitalizuju postojeći što će doprineti stabilnoj i većoj proizvodnji uglja i boljim uslovima rada u Kolubari.

Sprovode se rekordne investicije u distributivnu mrežu na koje se čekalo decenijama. Ulažemo 185 miliona € u zamenu 34.000 drvenih bandera betonskim stubovima, izgradnju 734 nove trafostanice širom Srbije i zamenu starih brojila digitalnim što će sve povećati pouzdanost snabdevanja i smanjiti prekide u snabdevanju. Do sada je 240.000 domaćinstva dobilo novo brojilo, potpuno besplatno.

Završena je gasna interkonekcija Srbija-Bugarska i pristup gasu će dobiti oni delovi Srbije koji ga nikada do sada nisu imali kao što su Pirot, Dimitrovgrad, Bela Palanka.

Nikada više građana dobija bespovratnu pomoć države za zamenu stolarije, čak 30.000 domaćinstava za tri godine, a do 2027. dobiće najmanje 70.000.

Još 715 megavata ćemo dobiti iz čistih izvora energije, vetra i sunca, nakon sprovedenih najvećih aukcija za zelene megavate.

Revitalizovana je hidroelektrana Đerdap 1, te smo dobili više od 100 novih zelenih megavata i produžili joj vek trajanja za minimum 30 godina.

Razumem da sve ovo frustrira neke predstavnika opozicije, koji osim prodajom „Naftne industrije Srbije“ i malim hidroelektranama čija je gradnja procvetala tokom njihove vlasti, a sad tobož brane životnu sredinu koju su tada uništavali, nemaju čime da se pohvale. Nisu izgradili nijedan proizvodni kapacitet, a gasovodi su bili naučna fantastika. Sve to je dovelo da investitori beže iz Srbije, umesto da ih kao zemlja privlačimo i da ih imamo što više.", istakla je Dubravka Đedović Handanović.

Bonus video:

06:28

POSTAĆEMO NAJVEĆI PROIZVOĐAČI BAKRA U EVROPI! Ministarka Đedović za Kurir: Sve zahvaljujući MULTIMILIJARDERSKOJ INVESTICIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track