SASTANCI SA AMBASADORIMA KINE I GRČKE Đurić sa Lijem: Čelično prijateljstvo i duboko poverenje Srbije i Kine
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova printscreen

ministarstvo spoljnih poslova

SASTANCI SA AMBASADORIMA KINE I GRČKE Đurić sa Lijem: Čelično prijateljstvo i duboko poverenje Srbije i Kine

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas u odvojenim susretima sa ambasadorima Kine i Grčke, Li Mingom i Marijom Levandi, i tom prilikom zahvalio na principejlnom stavu tih zemalja po pitanju suvereniteta i teritorijanog integriteta Srbije.

Tokom susreta sa Li Mingom, Đurić je istakao da je Srbija ponosna na izvanredne bilateralne odnose sa Kinom, koji su rezultat posebno bliskih ličnih odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Sija Đinpinga.

"U tom smislu je, prema Đurićevim rečima, od izuzetnog značaja Zajednička izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kojom je u srpsko-kineskim odnosima otvoreno jedno novo poglavlje. Đurić je preneo iskrenu zahvalnost Srbije kineskim prijateljima na principijelnoj i nepokolebljivoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, koja je od neprocenjive važnosti za Srbiju u međunarodnoj areni", poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova.

Pored izuzetno sadržajnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, Đurić je istakao da Kina i Srbija imaju veoma plodnu saradnju i na ekonomskom, infrastrukturnom i kulturnom planu.

"Ukazavši da je Kina, treću godinu zaredom, nesumnjivo najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji, kao i jedan od naših vodećih spoljnotrgovinskih partnera i izvoznih destinacija, ministar je sa zadovoljstvom konstatovao da je Kina poslednjih godina prepoznata kao jedan od važnih pokretača ekonomskog razvoja Srbije kao celine, ali i pojedinačnih regiona", zaključuje se u saopštenju.

Nakon tog sastanka, Đurić se susreo i sa ambasadorkom Grčke u Srbiji Marijom Levandi, koju je upoznao sa položajem Srba na Kosovu.

"Ministar Đurić je rekao da Srbija visoko ceni stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da nam veoma znači podrška grčke strane po našem najvažnijem nacionalnom pitanju. Šef srpske diplomatije je tom prilikom upoznao ambasadorku Levandi sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ocenivši da su Srbima uskraćena njihova osnovna ljudska prava i da, zbog jednostranih poteza prištinske strane, dijalog o normalizaciji odnosa nazaduje već mesecima", dodaje se u saopštenju.

Govoreći o planovima u narednom periodu, Đurić je naglasio da Srbija želi da širi svoja prijateljstva i gradi odnose poverenja sa državama EU, jer strateško opredeljenje Srbije jeste i biće punopravno članstvo u Evropskoj uniji. U tom kontekstu, izrazio je i zahvalnost Grčkoj na podršci Srbiji u procesu evropske integracije.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track