U 89 opština i gradova juče su završeni lokalni izbori. Izlaznost na jučerašnjim izborima u poređenju sa onima iz decembra prošle godine je manja za skoro 10%.

Dok vladajuća koalicija oko SNS slavi, opozicija upravo apatiju birača uzima kao glavni argument za po njih loše rezultate.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 53 odsto glasova, odnosno 64 od 110 mandata u Skupštini grada Beograda. Na drugom mestu je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd – Kreni-Promeni" sa 17 odsto, odnosno 21 mandat. Lista oko SNS-a ima najviše glasova i u Nišu i Novom Sadu, ali prema poslednjim podacima, upravo u Nišu naprednjaci neće moći samostalno da formiraju vlast.

Dan posle izbora sa gostima u emisiji Puls Srbije rezultate su komentarisali Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Dobrodosavljević, politički analitičar.

sequence-02.00-20-19-10.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ko hoće ozbiljnije da sagledava ove izbore može mnogo toga da vidi. Mnogi procesi su otvoreni. Što se tiče opozicije potpuno je pogrešno postavjena strategija nakon decembarskih izbora kada je liberalno-leva postigla više nego zadovoljavajuće rezultate. Umesto da podstaknu birače oni su na njih preneli raspoloženja apatije i rezignacije. Ukoliko osvoje jedan veliki grad i neku lokalnu samoupravu to je izuzetno dobar rezultat s obzirom kakvu su lošu postavku imali i kako su loše igrali u celoj ovoj situaciji - rekao je Dobrosavljević i dodao:

- Izbore je dobila ozbiljna organizacija SNS na terenu i to je pokazalo da je za sada to jednina stranka u Srbiji sa ozbiljnom infrastrukturom. S druge strane imamo realnu krizu liderstva u opoziciji. To pokazuje rezultat Save Manojlovića, ali i još jedna stvar. U većini gradova su neke lokalne liste raznih grupa građana prošle bolje nego institucionalna opozicija.

sequence-02.00-23-43-04.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Barac je komentarisao malu izlaznost, a potom ukazao na pogršešnu poruku opozicija koja je po njemu najviše uticala na njihov poraz kao i na dobar rezultat koalicije okupljenje oko SNS.

- Sad smo u jednom periodu kad je sezona odmora i poljskih radova što birače može da odvoji od biraloišta. Ali mislim da kad je Beograd u pitanju da su birači umorni i da zato nisu izašli u velikom broju. Poslata je pogrešna poruka opozicije da ukoliko se vlast sruši u Beogradu i u Novom Sadu da će to značiti rušenje vlasti i na republičkom nivou. Na taj način su motivisali glasače pozicije da izađu u velikom broju i da se Bore da se slučajno ne izgubi republička vlast. Mislim i da su napravili grešku sa traženjem intervencije spolja. To im nije išlo na korist jer mi smo ponosti narod koji nikada nije previše voleo ta strana mešanja.

kurir televizija "JEDNA PORUKA OPOZICIJE IH JE KOŠTALA PORAZA!" Analitičari o rezultatima izbora: Lokalne liste jače od institucionalne opozicije

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija BRNABIĆ NA KURIR TELEVIZIJI: Izbori 2. juna važni za celu Srbiju