Ministri kulture i prosvete Srbije, Nikola Selaković i Slavica Đukić Dejanović, i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić su se danas u Beogradu "saglasili da će predstojeći Veliki srpski sabor, zakazan za 8. jun, u skladu sa dogovorom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, doprineti daljem jačanju naših veza i osećaju jedinstva među pripadnicima našeg naroda gde god živeli".

Selakovićevo ministarstvo je saopštilo da su ;se u vezi s tim dogovorili o sastancima i saradnji srodnih ustanova kulture i obrazovanja u vreme tog sabora, i o potpisivanju dokumenata kojima će "dodatno biti produbljeno jedinstvo i zajedništvo srpskog naroda, među kojima i Memoranduma o saradnji dva ministarstva kulture u oblasti filmske umetnosti i drugog audio-vizuelnog stvaralaštva".

Govoreći o "realizaciji zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja... ;naglasili su da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini".

Ministri su "razmotrili inicijative u cilju očuvanja naše kulture, tradicije i jezika, ukazujući da će zajednički projekti i manifestacije, kao i obeležavanje godišnjica događaja od značaja za čitav srpski narod, poput važnog jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, značajno doprineti jačanju naše ukupne saradnje i jedinstva, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo".

Dogovorena je i "saradnja gradova nacionalnih prestonica kulture Srbije sa gradovima partnerima u Republici Srpskoj" radi "dodatnog unapređenja odnosa, u okviru projekta Prestonica kulture Srbije".

Bonus video:

Kurir televizija MINISTARKA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Bezbednost prosvetnih radnika mora biti na najvišem nivou, saslušaću sve