Jačanje saradnje Srbije i Republike Srpske koje je potvrđeno u subotu Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju su usvojile dve vlade, a čime će prvi put u novijoj istoriji saradnja i konkretno biti institucionalizovana, od izuzetnog je značaja za Srbe i u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je i snažna poruka međunarodnoj zajednici da se naš narod neće odricati svog nacionalnog identiteta, ocena je sagovornika Kurira.

whatsapp-image-20240608-at-1.23.27-pm-2.jpg
Petar Aleksić 
foto: Petar Aleksić

Naime, potvrđena je međusobna podrška u svim nacionalnim i političkim pitanjima, ali je najavljen i niz ekonomskih projekata i saradnje, u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike...

Nenad Stevandić

Tekst deklaracije će jednog dana biti u muzeju

Deklaracija koju su prekjuče usvojile vlade Srbije i Srpske biće prosleđena parlamentima, koji bi trebalo da potvrde ovaj dokument u narednih 90 dana. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić navodi da je počeo proces ujedinjenja koji se neće moći zaustaviti, a koji je sa Svesrpskim saborom institucionalizovan. On očekuje i da će tekst deklaracije biti verifikovan u Skupštini RS početkom jula.

foto: Kurir televizija

- Potpuno sam siguran da će tekst ove deklaracije jednog dana biti u muzeju, zato što je ovo dokument koji je s pravne strane filigranski izbrušen, da ne može da ima međunarodne prigovore, a s druge strane, predstavlja krunu naših nastojanja da se zaštitimo u budućnosti, posle toliko vekova destrukcija da krenemo procesima ujedinjenja. Potpuno sam siguran da će taj dokument biti istorijski - ocenio je Stevandić.

INSTITUCIONALIZACIJA

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ističe da je deklaracija institucionalizacija srpskog jedinstva i srpskog otpora pokušajima da se srpski narod na bilo koji način u svojim korenima i identitetu dovede u pitanje.

screenshot-2.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ona je izraz tog otpora i sprečavanje pokušaja da se Dejtonski sporazum dovede u pitanje, a nastala je kao izraz otpora povodom rezolucije o Srebrenici. Ne treba nikako zanemariti njen kontekst, a to je pokušaj smanjenja pritiska s kojima je suočen srpski narod u pokušajima da se dovede u pitanje i njegova istorija i samobitnost na ovim prostorima. To je prvi put u novijoj istoriji da se srpski narod institucionalizovano i organizovano suprotstavi na relaciji Beograd-Banjaluka u okviru i Srbije i RS, da se suprotstavi onome što ga dovodi u pitanje - ističe Milivojević.

Deklaracija, kaže, odražava sve ono što je srpski nacionalni interes i linije odbrane njegovog interesa.

- Tu je i ekonomska snaga, infrastruktura, poljoprivreda, energetika... Na sve načine jača se srpsko nacionalno biće i njegov identitet, i to kroz institucije Srbije i RS koje su garant. To je poruka i za unutra i za spolja, da se mora računati da se narod neće odricati svog identiteta, vere, pisma ni nacionalne samobitnosti - napomenuo je Milivojević.

Politički analitičar Dejan Miletić za Kurir ocenjuje da je, nakon svega što smo proživeli i od SE i UN, ovo nastavak naše konsolidacije i našeg jedinstva, nacionalnog interesa u regionu.

dejan-miletic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Naravno da je u fokusu i ekonomija i da će ona i ubuduće biti u našem fokusu. No, centralno je politička poruka da Srbi više nisu spremni da trpe kojekakve odluke međunarodne zajednice, ne može jedno da se priča, a drugo radi i manipuliše našim narodom. Sada će srpski narod mnogo ozbiljnije sarađivati i imati podršku svoje matice, te zajednički odgovarati na sve izazove koji slede - kazao je Miletić.

PODRŠKA I OSLONAC

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za Kurir ocenjuje da su najavljeni ekonomski projekti izuzetno značajni, i to pre svega za RS.

0204-ljubodrag-savic-2328753-screenshot9-ff.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

- Republika Srpska će dobiti priliku da iskoristi povezanost sa Srbijom. Naime, povezivanje manje privrede koja ima problema sa većom privredom je svakako značajna prilika, ta vrsta sporazuma važna je i za Srbiju, ali je za RS od izuzetnog značaja. Takođe, tu je i psihološki značaj, jer kada imate takvu podršku i oslonac, pogotovo u ovakvim izazovnim vremenima, to je svakako bitno - kazao je Savić.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost takođe ukazuje na ogroman značaj ekonomske saradnje.

85412.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir TV

- Nema sumnje da je Srbija ekonomska lokomotiva ovog dela Evrope, imajući u vidu da ima najveći rast, te najveći broj infrastrukturnih projekata, i u ekonomskom smislu biće veoma važno to povezivanje za Republiku Srpsku jer će omogućiti da se jače veže za Srbiju i da se poveća doprinos njenom razvoju. Naime, cela deklaracija govori o sveobuhvatnosti saradnje, i sportskoj i kulturnoj, te naravno političkoj, i kada se uzme sve u obzir, nema segmenta koji nije obuhvaćen, što je veoma značajno - ocenio je Graovac.

Jačanje ekonomske saradnje

Auto-put, železnica, energetika...

Niz ekonomskih projekata najavljen je između Srbije i Republike Srpske, a samo neki od njih su povećavanje ekonomske razmene, izdvajanje 10 miliona evra od strane Srbije za izgradnju auto-puta Bijeljina - Sremska Rača, završetak auto-puta Kuzmin - Sremska Rača do kraja godine, početak projektovanja saobraćajnice od Požege do Kotromana na granici sa RS, planovi o železničkom saobraćaju koji se odnose na prugu Beograd-Sarajevo, investicije u oblasti energetike, poput poput projekata u gornjem toku Drine, kao što su hidroelektrane Paunci, Foča i Buk Bijela, izgradnja aerodroma Trebinje, konstrukcija mosta na prelazu Šepak, rekonstrukcija pruge Beograd-Sarajevo koja ide preko Zvornika...

Kurir.rs