MILIĆEVIĆ SE SASTAO SA KOLEGOM IZ RS: Srbija je vaša kuća, kao što je i Republika Srpska kuća svih nas iz Srbije
Foto: Duško Vukajlović

MILIĆEVIĆ SE SASTAO SA KOLEGOM IZ RS: Srbija je vaša kuća, kao što je i Republika Srpska kuća svih nas iz Srbije

Politika -

Ministar bez portfelja zadužen za oblast odnosa s dijasporom Đorđe Milićević danas je u Banjaluci održao radni sastanak sa ministrom za evropske integracije u Vladi Republike Srpske Zlatanom Klokićem.

Dvojica ministara definisali su naredne korake u realizaciji ciljeva postavljenih Memorandumom o saradnji vlada Srbije i Republike Srpske u jačanju veza dijaspore sa maticom.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

Pomenuti Memorandum potpisan je i razmenjen proteklog vikenda na Svesrpskom saboru u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam danas u Banjaluci kako bismo zajedno otpočeli rad na realizaciji dokumenta koji je od velikog značaja za naše dve vlade, ali pre svega za ceo naš narod gde god on živeo širom sveta. Moram da kažem i da se u Banjaluci nikada ne osećam kao gost. Kao što ni ljudi iz Republike Srpske u Srbiji nisu gosti. Srbija je vaša kuća, kao što je i Republika Srpska kuća svih nas iz Srbije. Svi smo mi jedan narod, gde god živeli - istakao je ministar Milićević.

Naglasio je da je danas sa ministrom Klokićem definisao niz zajedničkih aktivnosti u narednom periodu, od kojih će prva biti već za Vidovdan sa našim sunarodnicima u dijaspori.

Tokom leta biće organizovan i zajednički letnji kamp za mlade iz Srbije i RS, kao i dva velika skupa dijaspore u Beogradu i Banjaluci na kojima će učestvovati predstavnici krovnih organizacija srpskog naroda iz celog sveta, ali i uticajni privrednici iz srpske dijaspore.

Đorđe Milićević
foto: Duško Vukajlović

Dogovoreno je da dva ministra zajednički organizuju i proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave sa našim sunarodnicima u jednom od velikih gradova Zapadne Evrope.

Ministar Klokić posebno je naglasio zahvalnost ministru Milićeviću kao prvom ministru koji je iz Beograda došao u radnu posetu Banjaluci neposredno posle usvajanja Deklaracije o zajedničkoj budućnosti Srbije i Srpske.

Dvojica ministara saglasila su se da je Deklaracija, koju su naše dve vlade usvojile u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i patrijarha srpskog Irineja, temelj budućih čvrstih veza Beograda i Banjaluke, koje „niko i nikada neće moći da pokida, ukoliko mi ostanemo jedinstveni i složni u realizaciji strateških ciljeva za budućnost našeg naroda gde god on živeo“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track