JAZ: Opozicionari nakon nedelja svađa sve udaljeniji, BUDUĆA SARADNJA UPITNA
Foto: Printscreen/Video Plus

ANALIZA

JAZ: Opozicionari nakon nedelja svađa sve udaljeniji, BUDUĆA SARADNJA UPITNA

Politika -

Svađe u opoziciji, koje traju više od dve nedelje, ukazuju da se opozicionari iz dana u dan sve više udaljavaju jedni od drugih, kao i da je njihova buduća saradnja veoma upitna.

U prilog ovome govori i to što je Miloš Jovanović, lider Novog DSS, poručio da ga pitanje saradnje sa ostatkom opozicije više ne zanima, a Pavle Grbović da njegov Pokret slobodnih građana neće više u šire koalicije.

Ciklus završen

Naime, lider Novog DSS Miloš Jovanović nedavno je istakao da njegovu stranku opozicija više ne zanima, da je smanjena komunikacija s partijama koje nisu učestvovale na lokalnim izborima 2. juna, jer je, kako je naveo, jedan ciklus završen i "sada treba promisliti kako dalje".

- Posle ovih godinu i po saradnje sa ostatkom, blago rečeno, krajnje nesolidne opozicije, što s desnog, što s levog dela spektra, to pitanje me više ne zanima. Bavićemo se u narednom periodu isključivo sobom i jačanjem naše stranke, Novog DSS i negovaćemo Srpsku koaliciju NADA, koju imamo sa POKS - rekao je Jovanović.

Lutovac potkačio Đilasa i Jovanovića

Sve smo uradili da ne dođe do razjedinjavanja

Zoran Lutovac
foto: Nemanja Nikolić

Nezadovoljan stanjem u redovima opozicije je i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, koji je ocenio da je bojkot lokalnih izbora, koji je su zagovarali Dragan Đilas i Miloš Jovanović, ubio energiju, a da je razjedinjavanje u opozicionim redovima dovelo do gubitka nade.

- Mi smo pokazali da smo odgovorni i da nam je javni interes iznad ličnog. Demokratskoj stranci je važno bilo da se ne raspušta jedinstvo opozicije i sve smo uradili da ne dođe do razjedinjavanja - kazao je Lutovac.

S druge strane, Pavle Grbović tvrdi da se na prethodnim izborima pokazalo da nastupanje u okviru "nelogičnih koalicija", poput one u Novom Sadu, nije donelo rezultate, usled čega više neće izlaziti na izbore u takvim formatima.

- Nažalost, nije stvorena referendumska atmosfera, već je ta koalicija služila za pranje biografije dojučerašnjih članova "komunalne koalicije", što građani definitivno nisu nagradili - kaže Grbović.

Da je nejedinstvo već koštalo opoziciju, priznao je potpredsednik Demokratske stranke (DS) Miodrag Gavrilović, koji je izjavio da je na izborima 2. juna narod kaznio koaliciju Biramo Beograd jer opozicija nije bila jedinstvena.

- Narod nas je kaznio jer nismo bili jedinstveni. Demokratska stranka deli sudbinu svih nas iz koalicije koji smo učestvovali na izborima - poručio je funkcioner demokrata.

Nema dalje

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je, komentarišući stanje u opoziciji, istakao da nikada tu nije bilo autentičnog zajedništva.

- Čak i interesno povezivanje nije donelo rezultat. Razlozi su mnogo dublji, a mogu se sažeti u sledećem: pogrešni ljudi na pogrešnom mestu. Ove stranke i njihovi lideri dostigli su maksimum i nema dalje u smislu napretka u sticanju poverenja javnosti i političkog kredibiliteta šire - rekao je on za Kurir.

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković je u razgovoru za Kurir istakao da je raskol u opoziciji očekivan, s obzirom na nepostojanje te jedinstvene političke platforme ili pak minimum nekakvih zajednički usaglašenih političkih ciljeva.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

- Jedini faktor koji je njih ujedinjavao u tom šarenoličju, što nisu uspeli, naravno, bila je ideja da se parira postojećoj vladajućoj koaliciji - rekao je on i dodao da je presudan bio i "taj faktor da se od mnoštva tih malih lidera neko nametne ispred opozicije kao lider".

- Pitanje njihove buduće političke perspektive, s obzirom na kapacitet tog liderstva i tih koji su se eksponirali, jeste nešto što zapravo umnogome ne obećava nekakvu političku karijeru, nekakav uspeh kao opozicione forme - navodi on i dodaje:

- Pozicija danas opozicije u Srbiji je razgolićena i perspektive su krajnje skromne, da ne kažem ograničene.

Kurir.rs

Bonus video:

03:54

MOLIM BOGA DA RUSKI OPOZICIONARI NE ZAVRŠE U NEKOM PODRUMU Filipović: Izbori su kompletna farsa, demokratija se izvrgava ruglu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja