NOVI VICEPREMIJER S. MAKEDONIJE DOVEŠĆE DO UNAPREĐENJA ODNOSA Analitičari: Imaćemo podršku Skoplja u međunarodnim institucijama
Foto: Privatna arhiva

ZNAČAJNO

NOVI VICEPREMIJER S. MAKEDONIJE DOVEŠĆE DO UNAPREĐENJA ODNOSA Analitičari: Imaćemo podršku Skoplja u međunarodnim institucijama

Politika -

Skupština Severne Makedonije trebalo bi na sednici u subotu, odnosno nedelju, da potvrdi mandat Ivanu Stoilkoviću, koji bi od ponedeljka trebalo i zvanično da stupi na dužnost vicepremijera i ministra

Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković budući je vicepremijer Severne Makedonije i ministar zadužen za odnose između zajednica, što je izuzetno značajno za dalje unapređenje odnosa te države i Srbije, složni su sagovornici Kurira. Kako ocenjuju, Stoilković će, kao istinski rodoljub i patriota, ali i građanin Severne Makedonije koji je uvek poštovao njen ustav i zakone, biti i značajna figura u međunarodnim institucijama po pitanju srpskih interesa.

Naime, Skupština Severne Makedonije trebalo bi na sednici u subotu, odnosno nedelju, da potvrdi mandat Stoilkoviću, koji bi od ponedeljka trebalo i zvanično da stupi na dužnost vicepremijera i ministra. Ova vest naišla je na negodovanje albanskih političara, što i ne čudi imajući u vidu da je Stoilković 2008. glasao u skupštini Severne Makedonije Sobranju protiv odluke o priznanju nezavisnosti tzv. držeave Kosovo.

Ivan Stoilković
foto: Printskrin/Facebook

Izuzetno dobar signal

No, domaći analitičari nemaju dvojbu da je stupanje Stoilkovića na novu funkciju izuzetno dobra vest za Beograd. Tako nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović za Kurir kaže da je izbor Stoilkovića na ovu funkciju vrlo značajan signal da će makedonska vlada imati drugačiju politiku od prethodne, za koju se tvrdilo, često s pravom, da je pod prevelikim uticajem albanskim aktera u koaliciji.

- Ne može se reći da je položaj Srba u Makedoniji do sada bio ugrožen, ali su ignorisani kao politički partneri. Ovo je pak ohrabrujući gest za jedan drugačiji mentalitet u odnosima između balkanskih država i dokaz da je moguće drugačije nego što je do sada bila praksa da se uvek vodi politika distanciranosti od Srbije - kaže Božinović.

Milovan Božinović
foto: Kurir televizija

On ukazuje da ne treba očekivati da će Stoilković voditi prosrpsku politiku, ali ističe da njegovo postavljanje za mesto vicepremijera jeste znak da će se politika prema Srbiji i sa Srbijom voditi bez predrasuda kojih je do sada bilo. - Svakako je ovo dobar signal i dobar događaj koji će dobrineti navikavanju naših balkanskih suseda na jednu drugačiju Srbiju, koja će biti važan partner svih. Videćemo kako će reagovati albanske strukture, koje su snažno prokosovske, ali sada ima i drugačijih glasova u Makedoniji, što je značajno - kazao je Božinović.

Dodao je i da će činjenica da je jedan Srbin na tako visokoj poziciji u makedonskoj vladi imati značaja i u međunarodnim institucijama kada je u pitanju delovanje Severne Makedonije.

- Sigurno će značiti određenu promenu, no treba imati u vidu da je Makedonija mala država, sa svojim problemima i mukama, i ne treba od nje očekivati ono što njen potencijal ne može da donese, neku revoluciju ne treba očekivati. Ali ovo jeste događaj koji ne može ostati neprimećen i neće izostati pozitivne posledice. Već samim svojim prisustvom Stoilković će uspeti da spreči šablonsku verbalnu agresiju nad Srbijom i Srbima - zaključio je Božinović.

Idealna osoba

Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije ukazuje za Kurir da je Stoilković godinama pokazivao da je istinski rodoljub i patriota kao Srbin, ali i kao građanin Severne Makedonije koji je uvek poštovao njen ustav i zakone.

Rajko Petrović
foto: Kurir televizija

- On je tako idealna osoba koja bi mogla da unapredi naše odnose, koji su u usponu, jer ne treba zaboraviti da sve ankete pokazuju da Makedonci u Severnoj Makedoniji od svih stranih zemalja najviše vole i poštuju Srbiju. A Srbija ne spori naziv, identitet, jezik ni crkveno nasleđe Severne Makedonije, što su ogromni uspesi kojima je i Stoilković doprinosio, te je više nego zasluženo njegovo imenovanje na buduću funkciju, a posebno će imati značajnu ulogu u smislu produbljivanja inicijative Otvoreni Balkan - navodi Petrović.

S druge strane, dodaje, mogli smo čuti da unutar političkih krugova u Makedoniji postoji nezadovoljstvo time kako je predstavnik prethodne garniture glasao o rezoluciji o Srebrenici, te je, kaže, jasno da će Stoilković i u tom kontekstu imati više nego važnu ulogu.

- Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se Severna Makedonija suočava sa velikoalbanskom pretnjom, gde Stoilković nedvosmisleno podržava i teritorijalni integritet Srbije i Severne Makedonije, te vidim potencijal da bude most između Beograda i Skoplja po pitanju takvih vrsta izazova - konstatovao je Petrović.

Uzburkani duhovi Albanci besni

Činjenica da jedan Srbin, i to onaj koji se uvek otvoreno borio za srpske interese, dolazi na visoku funkciju u makedonsku vladu, izazvala je otvoreno negodovanje Albanaca. Arber Ademi, potpredsednik albanske stranke DUI, oglasio se povodom najave da će Stoilković biti novi vicepremijer Severne Makedonije, te, između ostalog, ocenio da će Ohridski sporazum, prvi put od 2001, biti u rukama "Srbina putinističkih uverenja". Nije ostao nem ni politički analitičar iz Skoplja Bljerim Hiseni, koji tvrdi da je sve ovo što se trenutno dešava u Severnoj Makedoniji "pokazatelj da VMRO više veruje Srbima nego Albancima".

Bonus video:

03:01

ĐILAS IMA BAGOVE, OPOZICIJA HOĆE SCENARIO SEVERNE MAKEDONIJE Dejan Vuk Stanković: Gde to ima da manjina uslovljava većinu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track