KURTI OVIME ŽELI DA ISPROVOCIRA SRBE! Kancelarija za KiM reagovala na hapšenje Srbina na Bistričkom mostu
Foto: Kancelarija za KiM

saopštenje

KURTI OVIME ŽELI DA ISPROVOCIRA SRBE! Kancelarija za KiM reagovala na hapšenje Srbina na Bistričkom mostu

Politika -

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da je sinoćno hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i izazove novu krizu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, tome u prilog govori činjenica da je Lazar D. kao radnik carine na prelazu Jarinje, više od godinu dana svakodnevno prolazio tim putem i normalno se kretao severom KiM, a priveden je sada kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija, prenosi Kosovo Online.

- Jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobegne od svojih obaveza u dijalogu - navodi se.

Iz Kancelarije pitaju kako to da niko nije odgovarao za mučko ranjavanje Dragiše Galjaka ispred opštine Zvečan koga su ROSU policajci sa dva metka pogodili u leđa i dan danas se od tih povreda oporavlja, a hapsi se Srbin iz Zvečana zbog toga što je "zajedno sa svojim sugrađanima bio ispred svoje opštine protestujući zbog okupacije"?

- Jasno je da su garancije koje su decembra 2022. godine dali SAD i EU da Srbi neće biti hapšeni iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja, već duže vreme samo prazno slovo na papiru i da Kurti ima odrešene ruke da sprovodi teror nad srpskim narodom i Srbima zbog protesta na teret stavlja najteža krivična dela poput rušenja takozvanog ustavnog poretka - navodi se u saopštenju.

Pitaju i da li će umesto sankcija za nove jednostrane i eskalatorne poteze i novo hapšenje Srba, Kurti, pored progona, ukidanja dinara, blokade srpske robe i drugih nepočinstava, biti nagrađen u Briselu ukidanjem ionako blagih mera.

- Umesto što zapadni predstavnici međunarodne zajednice previše gledaju kroz prste Kurtiju, krajnje je vreme da se zaustavi antisrpska politika Prištine koja stvara nepodnošljive uslove života za srpski narod na KiM - poručuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track