BEZOBRAZNO: Ukidanje sankcija Prištini samo je Kurtiju vetar u leđa za nastavak terora nad Srbima
Foto: AP

BEZOBRAZNO: Ukidanje sankcija Prištini samo je Kurtiju vetar u leđa za nastavak terora nad Srbima

Politika -

Povlačenje ionako blagih mera od strane EU tzv. državi Kosovo biće pozivnica za nove jednostrane poteze prištinskih vlasti

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj preporučio je državama članicama da zauzmu stav o ukidanju mera protiv tzv. države Kosovo. Imajući u vidu da se ove ionako blage mere maltene i ne primenjuju, te da Priština ide sve dalje i dalje u gaženju prava Srba na Kosovu i Metohiji, sagovornici Kurira ocenjuju da su navodne sankcije Prištini samo maska i zajednička strategija koja treba da zavara Beograd. Takođe, ukidanje mera, kako navodi srpski šef diplomatije, biće pozivnica za nove jednostrane poteze Kurtija.

Naime, diplomatski izvori dobro upućeni u dešavanja otkrili su da je Borelj zatražio od zemalja članica da se mere protiv Prištine, koje su uvedene juna prošle godine, ukinu.

Đuzep  Borelj, Brisel
foto: Printscreen/Youtube

- Uzimajući u obzir korake koje je Kosovo preduzelo ka ispunjavanju zahteva EU izraženih u izjavi od 3. juna 2023, visoki predstavnik preporučuje Savetu da ukine mera protiv Kosova, istovremeno poštujući institucionalne prerogative - navodi se.

Ozbiljan razgovor

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić poručio je juče da bi ukidanje ovih mera protiv Prištine samo izazvalo nove jednostrane akcije Aljbina Kurtija.

- Ukidanje mera, koje su suviše blage i nedovoljne da ublaže Kurtijevo ponašanje, biće pozivnica za nove jednostrane Kurtijeve poteze. A oni destabilišu region i rade protiv interesa tih zemalja koje sada razmatraju povlačenje tih mera. Ne mogu da komentarišem interne dokumente EU koji nisu obelodanjeni, ali mogu da kažem da ću imati sa njim ozbiljan razgovor i o situaciji na KiM i da nijedna stvar neće biti stavljena pod tepih. Mislim da je o toj odluci već raspravljano, ali zasad ne znamo kada će oni zvanično odlučiti o tim merama - rekao je Đurić, koji je takođe ocenio da je dijalog Beograda i Prištine u komi.

Skidanje vela istine

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir kaže da je izjava Borelja skidanje vela istine.

Jelena Milić, Vladislav Jovanović, Usijanje dana
foto: Kurir

- Od početka je bilo jasno da je Kurti i doveden da u odnosu na Srbiju, a za potrebe Zapada, igra jednu nemilosrdnu i dugotrajnu partiju svesnog provokatora. I oni su simulirali da su povremeno nezadovoljni, pa navodno uvodili simbolične mere protiv Prištine, ali su istovremeno puštali Kurtija da dovršava proces etničkog čišćenja Srba sa teritorije KiM i da neprekidno proverava da li je Srbija spremna da brani Srbe na Kosovu i Kosovo, pa da prema tome vagaju koliki je rizik njihovog daljeg pritiska na Srbiju - kaže Jovanović.

Kako dodaje, sve je zajednička igra protiv Srbije radi ispunjenja geopolitičkih ciljeva Zapada u odnosu na Srbiju, da ona postane deo evroatlantskih organizacija.

- Sve drugo je priča za malu decu - konstatovao je Jovanović.

Nikakvog smisla

Da nema nikakvog smisla preporuka Borelja za ukidanje mera protiv Prištine, smatra i analitičar Srđan Graovac.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- To je nadasve sramna odluka, ali očekivana i u skladu sa dosadašnjom politikom EU, koja je produžena ruka onih koji su priznali samoproglašenu nezavisnost Kosova. To je potvrđeno i prethodnim odlukama EU, kao i činjenicom da ništa nije ispoštovano iz Briselskog sporazuma. Ovo je samo još jedan vid pritiska na Srbiju da se natera da popusti i prizna samoproklamovanu nezavisnost Kosova i izađe u susret interesima Zapada - kazao je Graovac za Kurir.

I Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da je EU još jednom pokazala da nije nepristrasni moderator, već potkupljeni sudija.

- Iz runde u rundu, bez obzira na to što Kurti nije ništa uradio, oni mu povlađuju i daju ustupke. Teško je očekivati od potplaćenog sudije da omogući igranje prave utakmice. Ukidanje sankcija, koje se ionako nisu primenjivale, u stvari je poruka da je Evropa slaba i da je neophodno da neko drugi moderira taj proces - kazao je on.

Srđan Barac
foto: Kurir televizija

Podsetimo, EU je uvela kaznene mere Kosovu juna 2023, nakon nasilja koje se dogodilo krajem maja na severu, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Ne može blaže Ovo su uvedene kaznene mere Prištini

  • Privremena suspenzija radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
  • Nepozivanje Kosova na sastanke na visokom nivou
  • Suspenzija bilateralnih poseta
  • Ukinuta sredstva koja su bila planirana Investicionim okvirom i Instrumentima pretpristupne pomoći - IPA 2024.

Peter Stano Vučić i Kurti u sredu u Briselu

Sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištin, na kojem će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, održaće se u sredu u Briselu, najavio je juče portparol EU Peter Stano. On je kazao da će na sastanku na visokom nivou u Briselu učestvovati i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Inače, Lajčak je u utorak boravio u Prištini, gde se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine za dijalog Besnikom Bisljimijem, a u sredu se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

Bonus video:

02:32

VUKU POTEZE PO MODELU TIHE OLUJE Marko Blažić: Na primeru Dečana vidi se da Priština neće da sprovede čak ni svoje odluke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track