ZSO OSNOV ZA NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Sastanak zakazan za 26. jun u Briselu
Foto: AP Virginia Mayo

NOVA RUNDA

ZSO OSNOV ZA NASTAVAK DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE: Sastanak zakazan za 26. jun u Briselu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo bi da se sastanu u sredu, 26. juna, u Briselu, kako bi razvili novu rundu dijaloga za normalizaciju odnosa u kojoj posreduje Evropska unija. Sagovornici Kurira ističu da ni od ove runde ne treba imati velika očekivanja, kako navode, najpre zbog nezainteresovanosti Prištine da osnuje ZSO, ali i zbog trenutne situacije unutar institucija EU.

Da je dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou zakazan za sredu u Briselu, prekjuče je potvrdio portparol EU Peter Stano. On je kazao da će na tom sastanku učestvovati i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Inače, održavanje nove runde dijaloga dogovoreno je tokom ovonedeljnih poseta Beogradu i Prištini specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Lajčak je u utorak boravio u poseti Prištini, gde se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine za dijalog Besnikom Bisljimijem, a u sredu se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

- Ponovio sam da povratak konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizacija odnosa leži, prvenstveno, u implementaciji Briselskog sporazuma, odnosno hitnom formiranju Zajednice srpskih opština. EU, kao glavni posrednik u ovom procesu, u Srbiji je imala i imaće ozbiljnog i odgovornog partnera, a za naš narod na KiM ostajemo beskompromisan oslonac i zaštita njihovih ognjišta i budućnosti - napisano je, između ostalog, na zvaničnom nalogu šefa države nakon njegovog susreta sa Lajčakom.

Ovaj sastanak na najvišem političkom nivou, koji je u četvrtak najavio Stano, biće četvrti po redu. Prethodna tri susreta nisu donela rezultate. Sagovornici Kurira kažu da ni sada ne treba imati očekivanja, najpre zbog nezainteresovanosti Prištine da osnuje ZSO.

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

- Od Srbije ne zavisi ništa, a njen stav je jasan; Srbija je za dijalog i stoji na stanovištu da je jedino preko dijaloga moguće rešenje. Pre svega je neophodno ispuniti Briselski sporazum iz 2013. godine, a najvažnije pitanje jeste pitanje ZSO - ističe diplomata Zoran Milivojević u razgovoru za Kurir.

On dodaje da je ključna uloga u rukama posrednika u dijalogu i da od njih zavisi konačni ishod.

- Priština nastupa sa nekonstitutivnim i maksimalističkim stavovima, i zbog toga napredak nije moguć. Odgovornost je na posrednicima i od njih zavisi koliko će uticati na prištinsku stranu. Ako ne budu uspeli u tome, napredak neće biti moguć - zaključuje Milivojević.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

Na ozbiljnost situacije, ali i nedostatak volje za napretkom u dijalogu od strane Prištine ukazuje i politički analitičar Dejan Miletić.

- Sigurno neće biti značajnijeg pomaka, institucije EU se i dalje uspostavljaju nakon obavljenih evropskih izbora. Ova runda je samo održavanje vatre, ali bez suštine. Jasno je da Aljbin Kurti nema nameru da formira ZSO i zbog toga je svaki drugi razgovor besmislen, jer je upravo to podloga za ostale diskusije. Očigledno je da su ta fingiranja dijaloga bitna nekim ljudima i jedva čekaju da optuže Srbiju za vršenje opstrukcije. Svi nešto glume, a suština izmiče - kaže Miletić za Kurir i dodaje:

- Odnosi dva naroda su nikada gora i situacija na KiM je zabrinjavajuća, a postupci Prištine ne doprinose smirivanju tenzija - zaključuje Miletić.

Direktor Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je juče da predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani objavljuje "besramne laži" i želi da zameni žrtvu i dželata. On je tako reagovao na izjavu Osmani, koja je na društvenoj mreži Iks napisala da je tokom poslednjih sukoba na KiM više od polovine Albanaca izbeglo zbog "Miloševićevih genocidnih akcija".

- Zbog zločina UČK sa Kosova je proterano 200.000 Srba koji se nikada nisu vratili na svoja ognjišta! Usled Kurtijevog terora, na delu je novo etničko čišćenje i 15 odsto Srba je napustilo sever KiM - napisao je Petković.

Petković je objavio i fotografije koje svedoče o stradanjima Srba na KiM u poslednjih 25 godina.

Kurir.rs/A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track