MINISTAR ĐURIĆ: Srbija pruža ruku saradnje, ali očekuje ravnopravno mesto unutar EU
Foto: Printscreen/Kosovo online

MINISTAR ĐURIĆ: Srbija pruža ruku saradnje, ali očekuje ravnopravno mesto unutar EU

Politika -

Ministar spoljnih polova Srbije Marko Đurić, sumirajući učešće na sastanku kolega iz regiona sa ministrima evropskih zemalja i šefom diplomatije EU Đuzepom Boreljom, izjavio je da je sa skupa poslata snažna poruka da je Srbija zemlja koja pruža ruku saradnje i spremna je da učini mnogo, ali ne želi trule kompromise, već ravnopravno mesto za stolom u Uniji.

Đurić je rekao da je ovo bila prilika da predstavi ambiciju Srbije da do 2027. godine nastavi sa rastom životnog standarda građana, ubrzanim razvojem infrastrukture, ubrzanim ekonomskim i društvenim razvojem.

"Ali, i prilika da pošaljemo poruku da Srbija očekuje ne bilo kakve kompromise, posebno ne trule kompromise, već ravnopravno mesto za stolom unutar Evropske unije“, istakao je šef srpske diplomatije.

Uz sve poštovanje prema različitim idejama i razumevanje postupnosti procesa, Đurić je naglasio da Srbija ne treba da bude "član drugog reda" u EU.

Naveo je da je na skupu ukazao i na tragičan položaj srpskog naroda na KiM, o čemu i inače, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i timom Kanelarije za Kosovo i Metohiju nepriekidno informiše sagovornike unutar EU.

"To činimo sa jasnom željom da dođe do hitne reakcije na već višegodišnje pritiske koje rezultiraju iseljavanjem, defakto tihim progonom našeg življa sa KiM", podvukao je Đurić.

Preneo je da se tokom dana sastao sa brojnim ministrima, iz Slovačke, Češke, Htvatske, Slovenije, Crne Gore, te da je na kraju dana imao „ekstenzivan i sadržajan“ sastanak sa Đuzepom Boreljom, sa kojim je obišao manastir Getvig.

"Poslali smo snažnu pozitivnu poruku da je Srbija zemlja koja pruža ruku saradnje, koja drži do sebe i stara je evropska civilizacija, i kao takva želi ravnopravno mesto za stolom. Spremna je da učini mnogo, ali zahteva za sebe poštovanje i ravnopravno mesto", zaključio je Đurić.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track