BEOGRAD DOBIO GRADONAČELNIKA! Izabran Aleksandar Šapić, zamenica Vesna Vidović (FOTO)
Foto: Petar Aleksić

sednica skupštine grada u toku

BEOGRAD DOBIO GRADONAČELNIKA! Izabran Aleksandar Šapić, zamenica Vesna Vidović (FOTO)

Politika -

Kandidat za gradonačelnika Beograda je Aleksandar Šapić, a kandidat za zamenika gradonačelnika Beograda je Vesna Vidović

BEOGRAD - Sednica Skupštine Grada Beograda na čijem je dnevnom redu danas bio izbor novog gradonačelnika Beograda, održana je i na njoj je za novog gradonačelnika izabran Aleksandar Šapić.

Za njegovu zamenicu izabrana je Vesna Vidović.

1 / 14 Foto: Petar Aleksić

Sednicu je zakazao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević nakon što je u petak po četvrti put izabran za predsednika gradskog parlamenta na konstitutivnoj sednici održanoj 21. juna.

12.20 - Aleksandar Šapić je izabran za gradonačelnika Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda biće Vesna Vidović. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je čestitao Aleksandru Šapiću izbor za gradonačelnika Beograda.

Šapić: Nadam se da ćemo opravdati poverenje Beograđana

Nakon što su saopšteni rezultati glasanja Aleksandar Šapić je zahvalio odbornicima koji su glasali za njega, kao i svim Beograđanima na izborima. "Nadam se da ćemo opravdati poverenje Beograđana", poručio je Šapić.

Istakao je da su u protekle dve godine opredelili preko 150 miliona evra iz budžeta za socijalne mere.

"Svi državni vrtići su besplatni, a odlučili smo da subvencionišemo privatne vrtiće posle više od deset godina. Đačka pomoć će iznositi ove godine 20.000 dinara po svakoj porodici. Časovi engleskog jezika su besplatni za sve predškolce", naveo je Šapić, istakavši da bi sve to morali da ukinu oni koji ga kritikuju da su na vlasti, preneo je RTS.

Prema njegovim rečima, cena karte javnog prevoza od 50 dinara, kao i besplatan noćni i prevoz za penzionere i srednjoškolce bi, u slučaju druge vlasti, morali bi da se ukine.

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, izbor za gradonačelnika, Aleksandar Šapić
foto: Petar Aleksić

12.10 - Glasanje je završeno, određena pauza

Glasanje je završeno. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević odredio je pauzu u trajanju od deset minuta.

1 / 24 Foto: Petar Aleksić

11.50 - Zaključena rasprava, glasanje o gradonačelniku u toku

Odbornici Skupštine grada tajnim glasanjem na glasačkim listićima biraju gradonačelnika Beograda, zamenika i članove gradskog veća.

Naime, rasprava u Skupštini grada Beograda je završena. U toku je glasanje za gradonačelnika Beograda. Glasanje je tajno, a vrši se zaokruživanjem. Predloženi kandidat za gradonačelnika je Aleksandar Šapić.

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, izbor za gradonačelnika, Aleksandar Šapić
foto: Petar Aleksić

10.50 - Nikodijević: Šta preporučuje Šapića

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda, je tokom predlaganja Šapića za novog gradonačelnika istakao da Šapića, pored toga što je jedan od najvećih srpskih vaterpolista svih vremena, preporučuju i njegova politička aktivnost i iskustvo. Šapića za novi mandat, kako je rekao Nikodijević, preporučuje i veliki broj projekata koji su pokrenuti.

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, Izbor za gradonačelnika, Nikola Nikodijević
foto: Petar Aleksić

- Krenuli smo u neke od najvećih infrastrukturnih projekata koji decenijama čekaju na realizaciju u Beogradu. Od završetka obilaznice, izgradnje Beogradskog metroa, izgradnje dva tunela ispod Beograda, Dunavska, Savska terasa i tunel od Mosta preko Ade do Autokomande. Završetak interceptora, izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu - poručio je, između ostalog, predsednik gradskog parlamenta.

10.35 - Koga je predložio kandidat za gradonačelnika Šapić

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić kazao je da je kandidat za zamenika gradonačelnika Vesna Vidović, koja je i u prethodnom mandatu bila na toj poziciji dok je za članove Gradskog veća predložio 13 kandidata, između ostalih Miljana Damjanovića, Slobodana Šolevića, Vladimira Trajkovića i Nikolu Dragićevića.

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, Izbor za gradonačelnika
foto: Petar Aleksić

"Sa najvećim brojem tih ljudi sam i do sada radio, bili su deo Gradskog veća i u prethodnom mandatu i to ih preporučuje da nastavimo gde smo stali i da već sutra vratimo Beograd u normalan tok sa svim njegovim institucijama", kazao je Šapić.

1 / 8 Foto: Petar Aleksić

10.30 - Nikodijević je predložio odbornicima da Aleksandar Šapić po drugi put bude gradonačelnik Beograda. Predsednik parlamenta je pozvao na konstruktivnu diskusiju jer kako je rekao, "nemamo vremena za gubljenje".

Šapić predložio Vesnu Vidović za zamenicu.

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, Izbor za gradonačelnika, Aleksandar Šapić
foto: Petar Aleksić

Obrazlažući predlog vladajuće većine da Šapić ponovo bude izabran za gradonačelnika, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da je Šapić bio prvi na listi koalicije koja je dobila "najveći broj" glasova građana Beograda.

"Mi smo u kampanju išli sa rezultatima rada i sa jasnim kadrovskim rešenjima, ne skrivajući bilo koga. Pošto su građani Beograda u najvećem broju glasali za našu listu, naše je pravo i obaveza da predložimo Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda", rekao je Nikodijević i pozvao odbornike na "konstruktivnu raspravu".

Biografija: Ko je Aleksandar Šapić

Inače, kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić je rođen u Beogradu 1. juna 1978. godine. Na funkciju gradonačelnika Beograda prvi put je izabran 20. juna 2022. godine, dok je funkciju predsednika Privremenog organa Grada Beograda obavljao od 30. oktobra 2023. godine. Prethodno je tri mandata zaredom biran za predsednika opštine Novi Beograd, najmnogoljudnije beogradske opštine.

Šapića za novi mandat preporučuje i veliki broj projekata koji su pokrenuti u Beogradu.

- Krenuli smo u neke od najvećih infrastrukturnih projekata koji decenijama čekaju na realizaciju u Beogradu. Od završetka obilaznice, izgradnje Beogradskog metroa, izgradnje dva tunela ispod Beograda, Dunavska, Savska terasa i tunel od Mosta preko Ade do Autokomande. Završetak interceptora, izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu - kazao je Nikodijević.

10.25 - Sednici skupštine prisustvuje 81 odbornik, a pre početka sednice pred odbornicima se našao i izveštaj Administrativno-mandatne komisije sa Predlogom odluke o potvrđivanju mandata odbornika, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

1 / 3 Foto: Petar Aleksić

10.20 - Raspodela mandata u Skupštini Grada nakon izbora koji su održani 2. juna:

Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - 64 mandata

"Dr Savo Manojlović - i ja sam Beograd - Kreni-promeni" - 21

"Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" - 14

"Mi snaga naroda - Branimir Nestorović" - 10

Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek" - 1

Kandidati za članove Gradskog veća su:

1. Stevo Marušić

2. Miloš D. Jovanović

3. Zoran Adamović

4. Miroslav Gajić

5. Ðorđe Trišić

6. Lazar Marić

7. Nikola Dragićević

8. Miljan Damjanović

9. Violeta Filip

10. Slobodan Šolević

11. Dr Milivoje Pajović

12. Mira Jovanović 13. Vladimir Trajkoviĉ

09.55 - U Skupštinu grada je stigao Aleksandar Šapić.

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, Izbor za gradonačelnika, Aleksandar Šapić
foto: Kurir

09.55 - Na sednicu je stigao novoizabrani predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, Izbor za gradonačelnika, Nikola Nikodijević
foto: Petar Aleksić

On je juče istakao da "neće biti iznenađenja kada je reč o izboru gradonačelnika".

1 / 10 Foto: Kurir

Nikodijević je gostujući na Prvoj televiziji rekao da očekuje burnu sednicu na kojoj će svi odbornici "želeti nešto da kažu".

Sednica Skupštine Grada, Skupština grada Beograda, Izbor za gradonačelnika, Nikola Nikodijević
foto: Petar Aleksić

Sednici prisustvuju i gradski odbornici kojima su u petak verifikovani mandati. Među njima su i glumica Iva Štrljić, naš proslavljeni teniser Janko Tipsarević.

Bonus video:

00:23

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track