Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić prisustvovao je danas Savetu za spoljne poslove EU u Luksemburgu i tom prilikom poručio da EU može da dobije ogromnu korist u smislu geopolitike, bezbednosti, ljudskog kapitala i kontrole migracija, podržavanjem integracije Zapadnog Balkana. Takođe, on je sa svojim kolegom iz Poljske Radoslavom Sikorskim razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i položaju srpskog naroda na KiM.

Đurić je na društvenim mrežama istakao da Zapadni Balkan može da doprinese izgradnji prosperitetne i sigurne budućnosti Evrope.

"Naš region se transformiše, a njegov potencijal se otkriva pred našim očima. Ima mnogo posla koji treba da se uradi, ali spremni smo da vam, našim evropskim partnerima, izađemo u susret na pola puta. EU može da dobije ogromnu korist u smislu geopolitike, bezbednosti, ljudskog kapitala i kontrole migracija podržavanjem integracije Zapadnog Balkana. Evropa bi mogla da iskoristi dodatni par ruku, jake balkanske ruke, da zajedno izgradi prosperitetnu i sigurnu budućnost. Udružimo snage i upoznajmo se na pola puta na ovom putu", poručio je Đurić.

Naveo je da je današnji neformalni sastanak ministara spoljnih poslova u Luksemburgu odlična prilika za razmenu iskustava i stavova o evropskom putu Srbije dodajući da je to bila tema sastanaka sa njegovim kolegama iz EU.

Kako su saopštili iz resornog ministarstva, Đurić je razgovarao, na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana, sa ministrom spoljnih poslova Poljske Radoslavom Sikorskim.

Istakao je da Srbiju i Poljsku veže dugogodišnja dobra bilateralna saradnja.

Naglaso je da se ove godine obeležava 105. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje i pozvao poljskog kolegu u zvaničnu posetu Srbiji.

"Govoreći o procesu pristupanja EU, ministar spoljnih poslova Srbije ukazao je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike naše države, i zahvalio na podršci koju Poljska pruža u tom procesu", navodi se u saopštenju.

Đurić je informisao sagovornika o aktuelnim pitanjima u regionu, kao i o dijalogu sa Prištinom i položaju srpskog naroda na KiM.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na podršci koju je Poljska pružila kandidaturi Srbije za organizaciju Specijalizovane svetske izložbe Ekspo 2027, i pozvao poljske kompanije da investiraju u Srbiji, čime bi se dodatno unapredila i ojačala ekonomska saradnja dveju država, navodi se.