DA LI JE SITUACIJA ZAISTA STABILNA? Nakon najave predsednika o mogućoj eskalaciji, stručnjaci analizirali posledice za našu zemlju
Foto: Kurir Televizija

kurir televizija

DA LI JE SITUACIJA ZAISTA STABILNA? Nakon najave predsednika o mogućoj eskalaciji, stručnjaci analizirali posledice za našu zemlju

Politika -

Aleksandar Šapić je ponovo izabran za gradonačelnika Beograda. U svom obraćanju javnosti, Šapić je izrazio zadovoljstvo što grad izlazi iz perioda privremenog upravljanja. Najavio je da će budžet grada za 2024. godinu biti usvojen već sledeće sedmice i istakao da će se povući iz politike po isteku mandata za četiri godine.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, upozorio je da očekuje eskalaciju situacije u Evropi i svetu, naglašavajući da Srbija mora biti spremna da svoj posao obavi na najbolji mogući način.

Ovo su samo neke od tema koje su analizirane u jutarnjem programu sa gostima Markom Matićem, političkim analitičarem, i Dejanom Bulatovićem, narodnim poslanikom. Razgovor je započeo analizom Vučićevog govora i trenutne geopolitičke situacije.

08:52

DA LI JE SITUACIJA ZAISTA STABILNA? Nakon najave predsednika o mogućoj eskalaciji, stručnjaci analizirali posledice za našu zemlju

Bulatović: "Srbija će zadržati neutralnost uprkos izazovima"

- Predsednik Vučić je odmah po povratku iz Ujedinjenih nacija najavio dodatne komplikacije u geopolitičkoj situaciji. Ipak, sigurno je da će Srbija zadržati neutralni status, ne uvodeći sankcije Rusiji niti se mešajući u sukobe. Naša pozicija donosi plodove jer smo otvoreni za prijateljstva sa zemljama koje razumeju naše probleme i potrebe - istakao je Bulatović.

Dejan Bulatović
foto: Kurir televizija

On je naglasio važnost diplomatskog pristupa u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, ističući da se Srbija suočava sa konstantnim provokacijama i pokušajima etničkog čišćenja.

- Srećom, imamo predsednika koji je svestan situacije i ima iskustvo potrebno za suočavanje sa ovim izazovima - dodao je Bulatović.

Matić: "Evropska desnica neće doneti značajne promene za Srbiju"

Marko Matić se osvrnuo na izbore za Evropski parlament, naglašavajući da desnica nije napravila značajan prodor.

- Evropska narodna partija i dalje dominira, zajedno sa socijaldemokratama i liberalima. Promena politike Evropske komisije neće biti značajna. Ono što mi smatramo desnicom, kao što je nemački AFD, nije naklonjeno Srbiji niti našim sunarodnicima u Nemačkoj - rekao je Matić.

Marko Matić
foto: Kurir televizija

On je istakao da Srbija mora iskoristiti priliku ako Evropska unija odluči da primi ceo Zapadni Balkan 2030. godine.

- Moramo ispuniti sve uslove da postanemo članica EU. Članstvo donosi značajne ekonomske benefite, kao što je Hrvatska dobila 20 milijardi dolara za saniranje posledica kovid krize - naglasio je Matić.

Matić je komentarisao Vučićevo upozorenje na moguću eskalaciju globalne situacije.

- Predsednik nije rekao da će eskalacija sigurno dogoditi, već razmatra sve opcije. Najcrnji scenarij ima sve veći stepen izvesnosti i moramo biti spremni. Ako dođe do globalne krize, Srbija mora proći sa što manje štete - zaključio je Matić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:12

Aleksandar Šapić stigao na konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track