SRBIJA ŠTITI SVOJE GRANICE, ALI I BEZBEDNOST I STABILNOST CELE EVROPE! Dačić potpisao sa FRONTEX-om sporazum o proširenju saradnje
Foto: Nenad Kostić

SRBIJA ŠTITI SVOJE GRANICE, ALI I BEZBEDNOST I STABILNOST CELE EVROPE! Dačić potpisao sa FRONTEX-om sporazum o proširenju saradnje

Politika -

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson Sporazum između Republike Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEKS) u Srbiji, navodi se u saopštenju Vlade.

Dačić je, nakon sastanka sa Johanson i potpisivanja pomenutog dokumenta, u obraćanju novinarima istakao da će snage FRONTEKS-a, biti raspoređene, ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, u okviru operacije "Srbija kopno", već i na granicama sa trećim zemljama.

Prema njegovim rečima, to je drugi sporazum koji je Srbija potpisala sa FRONTEKS-om i on će značajno doprineti našoj zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija.

On je naglasio da će sporazum doprineti efikasnoj razmeni informacija sa zemljama EU i FRONTEKS-om.

- Srbija štiti svoje granice, ali i bezbednost i stabilnost cele Evrope i zato nam treba jedinstveni odgovor i podrška. Svaki dodatni policajac iz EU, koji se pridruži našoj graničnoj policiji na terenu pomoći će našoj policiji da sveobuhvatno odgovori na izazove borbe protiv iregularnih migracija, smanjenju broja nezakonitih prelazaka državne granice, na putu ka konačnoj destinaciji migranata, a to je EU - rekao je Dačić.

On je ukazao na to da je EU jedan od najznačajnijih donatora MUP-a i da je današnja donacija, koja se sastoji od 56 vozila i nadzorne opreme, samo jedna u nizu EU za potrebe pripadnike policije u svim segmentima njenog rada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track