SASTANAK PREMIJERA SRBIJE SA KOMESARKOM EU ZA UNUTRAŠNJE POSLOVE! Vučević: Srbija u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

SASTANAK PREMIJERA SRBIJE SA KOMESARKOM EU ZA UNUTRAŠNJE POSLOVE! Vučević: Srbija u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom

Politika -

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson o saradnji sa institucijama EU u pogledu usklađivanja viznog režima.

Tokom sastanka je bilo reči i o iregularnim migracijama, borbi protiv organizovanog kriminala, statusu pristupnih pregovora Srbije i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Miloš Vučević
foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vučević je rekao da su partneri iz EU prepoznali napore Srbije u upravljanju migratornim tokovima, dodavši da će se u narednom periodu sa posebnom pažnjom pratiti indikatori migratornih pritisaka i u tesnoj saradnji sa evropskim partnerima na njih odgovarati.

Prema njegovim rečima, to potvrđuje i danas potpisani Sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) u Srbiji.

Premijer je izrazio zahvalnost EU na značajnoj finansijskoj pomoći za potrebe upravljanja migracijama i povećanja institucionalnih kapaciteta za rešavanje pitanja migracija i azila.

Miloš Vučević
foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade je naglasio da je Srbija od početka ozbiljno i odgovorno prihvatila svoj deo obaveza, čime je umnogome doprinela opštoj bezbednosti Unije i njenih građana.

U tom kontekstu, Vučević je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom, kao i da je neophodno osigurati bezbednost srpskog stanovništva i sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora.

On je podsetio na to da se Srbi u južnoj pokrajini nalaze u izuzetno teškoj situaciji, kao i da trpe veliki pritisak i druge oblike prinude izazvane jednostranim potezima Prištine.

Johanson je rekla da je Srbija u prethodnom periodu napravila veliki pomak u usaglašavanju sa viznom politikom Unije, dodavši da je zahvaljujući tim merama došlo da vidljivog smanjenja migratornog pritiska u EU.

Ona je naglasila i da je ključna zajednička saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja ljudi na granicama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track