"AMERIKANCI OBEĆALI OVK-u NEZAVISNO KOSOVO?" Stručnjaci tvrde: Albanci ne žele pregovore sa Srbijom dok SAD ne ispuni obećanje
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

kurir televizija

"AMERIKANCI OBEĆALI OVK-u NEZAVISNO KOSOVO?" Stručnjaci tvrde: Albanci ne žele pregovore sa Srbijom dok SAD ne ispuni obećanje

Politika -

Posle devet meseci danas će u Briselu biti održana runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija.

Uoči odlaska u Brisel, predsednik Vučić je izjavio da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, dok je kosovski premijer Aljbin Kurti poručio da će sastanak biti u funkciji rekapitulacije trogodišnjeg procesa.

Na pitanje o očekivanjima od današnjeg razgovora, Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije i potpredsednik vlade Jugoslavije, izjavio je da nema velika očekivanja, s obzirom na iskustvo sa dijalogom dugi niz godina.

- Znači, dijalog je bio, čak i fizički se nije odvijao. Praktično je bio u velikom zastoju, a Kurti je bio u ofanzivi. Kad bismo nabrojali šta je sve urađeno za proteklih godinu dana, ima toliko događaja da su neki potisnuti, malo te da smo ih zaboravili - rekao je Šainović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On je naglasio da je osnovni problem u tome što su Amerikanci obećali OVK-u nezavisno Kosovo, te da Albanci čekaju da Amerikanci ispune to obećanje, a ne da pregovaraju sa Srbijom.

- Oni čekaju, oni kažu 'mi smo ratovali, mi smo izginuli za cilj koji ste vi obećali ispuniti'. Tako da mi u stvari moramo da razgovaramo sa zapadom i sa tim šta oni stvarno rade i šta oni stvarno hoće.

Zoran Anđelković, direktor Pošta Srbije i nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije, istakao je da je trenutni dijalog iniciran završetkom Evropskih izbora.

- Njima nikako nije odgovaralo zbog svog biračkog tela jer su mnoge političke snage u Briselu obećale da će naterati Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. Zato im nije odgovaralo pre 9. juna da imaju izbore.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Anđelković je ukazao na važnost diplomatskih aktivnosti koje su se odvijale paralelno, podsećajući na Savet Evrope i aktivnosti predsednika Vučića sa Makronom u Parizu, što je dovelo do sprečavanja prijema Kosova u Savet Evrope.

- Mi smo izvojevali važnu pobedu u ovom praznom prostoru kada se nije razgovaralo, suprotno onome što je Kurti bio siguran da će dobiti.

Međutim, Anđelković je naglasio i probleme koje Kurti sprovodi na Kosovu, uključujući ukidanje dinara i maltretiranje ljudi. Takođe, istakao je važnost nastavka rada Pošta Srbije na Kosovu, uprkos pritiscima i izazovima.

10:09

AMERIKANCI OBEĆALI OVK-u NEZAVISNO KOSOVO! Stručnjaci tvrde: Albanci ne žele pregovore sa Srbijom dok SAD ne ispuni obećanje

Oba sagovornika su se složila da su problemi svakodnevnog života na Kosovu ključni za rešavanje.

- Mi često zaboravimo na te sporazume koji olakšavaju život ljudima na Kosovu i Metohiji. Važno je da omogućimo lakši život svima, i Srbima i Albancima - rekao je Anđelković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:29

ŠOK! NEMAČKA POKUŠALA DA PRIPOJI KOSOVO ALBANIJI! Istoričar otkrio detalje sramnog dokumenta koji je ciljao na RAZBIJANJE SRBIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track