IMPLEMENTACIJA JE KLJUČNA! Borelj: Bili smo veoma zauzeti u pokušajima pronalaženja rešenja za svakodnevne krize
Foto: Printscreen/Youtube

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

IMPLEMENTACIJA JE KLJUČNA! Borelj: Bili smo veoma zauzeti u pokušajima pronalaženja rešenja za svakodnevne krize

Politika -

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj rekao je, uoči sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu na visokom nivou, da će se danas raditi na konkretnim koracima implementacije onoga na šta su se obe strane do sada obavezale kroz sporazume.

- Ono što je do sada dogovoreno, mora biti implementirano. Implementacija je ključna i danas ćemo raditi na konkretnim sledećim koracima u implementaciji, prevazilaženju krize i punom angažovanju u procesu normalizacije - kazao je Borelj u izjavi pred početak sastanaka na kojima će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti, prenosi Kosovo Online.

Borelj je naveo da se u poslednjih godinu i nešto dana nekoliko puta razgovaralo u okviru dijaloga, ali da su na skoro svim sastancima morali da se bave upravljanjem krizama.

- Bili smo veoma zauzeti u pokušajima pronalaženja rešenja za svakodnevne krize umesto da smo se bavili implementacijom sporazuma u okviru normalizacije odnosa Kosova i Srbije, sporazuma oko kojeg smo se dogovrili u februaru i martu prošle godine i sada imamo nedostatak implementacije - kazao je.

Nada se da će današnja runda dijaloga poslati drugačiju poruku.

Kako kaže, razgovaraće se i o tome šta je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak radio u proteklo vreme, a za EU, kao posrednika, je takođe važno da razume kako obe strane vide budućnost dijaloga, kao i kako žele da nastave taj posao.

Ono što je sigurno, dodaje Borelj jeste da ko god bude na funkcijama u EU na kojima će se baviti ovim pitanjem, sporazumi, zaključci i očekivanja EU se neće promeniti.

- Ono na šta su se obavezali Kosovo i Srbija neće nestati, svi će očekivati da predsednik Vučića i premijer Kurtija rade za bolju budućnost za njihov narod. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je nešto na čemu se EU jako angažuje, želimo da postignemo nešto i sada u vremenu kada je na našem kontinentu rat, dostizanje sporazuma za mir, za stabilnost i dobrosusedske odnose je značajno dostignuće. Nažalost, implementacija ovog dogovora još nije počela i nadam se da ćemo danas razgovarati o tome kako da napokon pokrenemo to - poručio je Borelj.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track