"KURTI SE PONAŠA KAO RAZMAŽENO DERIŠTE, ALI JE OPASAN NA TERENU!" Stručnjaci upozoravaju: Moramo da izbegnemo svaku vrstu sukoba
Foto: AP Visar Kryeziu, Printscreen YT

kurir televizija

"KURTI SE PONAŠA KAO RAZMAŽENO DERIŠTE, ALI JE OPASAN NA TERENU!" Stručnjaci upozoravaju: Moramo da izbegnemo svaku vrstu sukoba

Politika -

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, preneo je da na trilateralnom sastanku u Briselu, sa šefom EU diplomatije Đuzepom Boreljom, specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, danas nije bilo napretka.

Evropski posrednici su mu saopštili da Kurti nije spreman za sastanak sa njim. Vučić je dodao da se tri puta vraćao na sastanak sa posrednicima, koji su mu prenosili Kurtijeve poruke. Najavio je da će razgovori glavnih pregovarača biti nastavljeni iduće nedelje, u utorak ili sredu.

U jutarnjem programu Kurir televizije gosti su bili Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca, i Miroslav Čučković, član Predsedništva SNS i odbornik u Skupštini Grada Beograda. Diskutovali su o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se Srbija suočava u odnosima sa Kosovom.

- S jedne strane imamo predsednika Vučića, koji tačno i precizno zna šta želi i šta treba da postigne za Republiku Srbiju. S druge strane, imamo Kurtija, koji nema ni znanja ni umeća, osim jedne ideje - da zahteva od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, što je nemoguće," rekao je Beriša.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kurti je pokušao da iskoristi sastanak sa besmislenim zahtevima, dok EU nema rešenje do formiranja novih organa u januaru.

Potpisivanje sporazuma i primena Ohridskog sporazuma postali su besmisleni jer EU već smatra da su ti sporazumi deo poglavlja 35 i treba ih primeniti u praksi.

- Formiranje zajednice Srpskih opština je ključno pitanje koje tišti odnose između Beograda i Prištine. Kurti insistira na potpisivanju i povlačenju pisma Ane Brnabić, ali treći zahtev - isporuka gospodina Radojčića Prištini - je ustavno zabranjen - dodao je Beriša.

- Predsednik Vučić nastupa sa dozom državotvornosti i odgovornosti u procesu u Briselu. S druge strane, imamo razmaženo mezimče zvano zločinački režim Aljbina Kurtija, koji sprovodi politiku proterivanja Srba sa Kosova - istakao je Čučković.

On je naveo niz prepreka koje Kurti postavlja Srbima na Kosovu, od administrativnih barijera do fizičkih napada.

- Kurti se ponaša kao razmaženo derište u Briselu, dok na terenu sprovodi agresivnu politiku protiv Srba. Sprečavanje upotrebe dinara, progon srpske robe, sprečavanje dolaska lekova, i planovi za progon univerziteta - sve su to dela Kurtijeve administracije s ciljem da se Srbi proteraju sa Kosova - dodao je Čučković.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Mi moramo da izbegnemo svaku vrstu sukoba i da mir i stabilnost ostanu karakteristika Balkana. To je moguće zahvaljujući odgovornom liderstvu predsednika Vučića, koje je prepoznato od strane Evrope i sveta - zaključio je Čučković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track