"SVAKI NEUSPEH DIJALOGA, KURTIJU IDE U PRILOG!" Stručnjaci tvrde: Dobija više vremena za jednostrane akcije i pritiske nad Srbima
Foto: AP Visar Kryeziu, epa OLIVIER HOSLET

kurir televizija

"SVAKI NEUSPEH DIJALOGA, KURTIJU IDE U PRILOG!" Stručnjaci tvrde: Dobija više vremena za jednostrane akcije i pritiske nad Srbima

Politika -

Predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku mandat ističe 31. avgusta. Međutim, na toj poziciji će ostati još nekoliko meseci dok novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i novi posrednik u dijalogu ne stupe na dužnost.

Do tada, pitanje je koliko se može očekivati od Lajčaka i od napretka u pregovorima. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, se nedavno vratio iz Brisela, gde je održao sastanke sa specijalnim predstavnicima, ali ne i sa Aljbinom Kurtijem, koji, kako je Vučić rekao, nije želeo da se sastane sa njim.

U jutarnjem programu Kurir televizije, Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, i Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom, analizirali su aktuelnu političku situaciju.

- Kurti ne želi dijalog, niti vidi mir kao deo rešenja. Njegov cilj je jasan - priznanje nezavisnosti tzv. Kosova i etničko čišćenje Srba sa prostora Kosova i Metohije. On ne prisustvuje dijalozima jer nema hrabrosti da se suoči sa predsednikom Vučićem i morao bi da govori o suštinski važnim stvarima kao što je formiranje ZSO-a - rekao je Milićević i dodao:

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Kurti nije ni spreman ni voljan da se sastane sa predsednikom Vučićem. Njegovi zahtevi su uvek isti - priznanje nezavisnosti i odlaganje rešenja koja su dogovorena u Briselu i Ohridu. Svaki neuspeh u dijalogu za njega je uspeh jer dobija više vremena za jednostrane akcije i dodatni pritisak na Srbe.

Vučić je još jednom potvrdio opredeljenost Srbije za konstruktivan dijalog i kompromisno rešenje koje uključuje suživot Srba i Albanaca.

- Aljbin Kurti, nažalost, ne razmišlja u tom pravcu. On teži ka etničkom čišćenju i stvaranju Velike Albanije - rekao je Milićević.

06:41

SVAKI NEUSPEH DIJALOGA, KURTIJU IDE U PRILOG! Stručnjaci tvrde: Dobija više vremena za jednostrane akcije i pritiske nad Srbima

- Kurti pravi farsu od pregovora, a mi moramo da idemo na pregovore jer bi nas inače krivili za sve što je rađeno poslednjih decenija - naglasio je Deđanski.

- Mi idemo sa argumentima i uvek smo spremni za kompromis, dok Kurti koristi svaku priliku da sabotira pregovore i proteruje Srbe.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Deđanski je zaključio:

- Srbija mora da pregovara sa Kurtijem, iako znamo da od tih pregovora neće biti ništa. Kurtiju očigledno dopuštaju da radi šta hoće, ili ga podržavaju. Na kraju, Vučić mora da pokaže da želi dijalog, dok Kurti nastavlja sa svojom destruktivnom politikom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:15

KURTI JE DIJALOG U BRISELU ISKORISTIO ZA OVA DVA CILJA Drecun nema dilemu: Borelji je rekao da je bio spreman, ali...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja