VLADA SRBIJE U KRUŠEVCU Srbi danas slave Vidovdan i godišnjicu Boja na Kosovu: "Ovo je dan kad smo POBEDILI, a ne izgubili" FOTO
Foto: Prinstcreen RTS

VLADA SRBIJE U KRUŠEVCU Srbi danas slave Vidovdan i godišnjicu Boja na Kosovu: "Ovo je dan kad smo POBEDILI, a ne izgubili" FOTO

Politika -

U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava nacionalni praznik Vidovdan, a tim povodom u Kruševcu je i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i više ministara.

1 / 12 Foto: Prinstcreen RTS

- Sa pravom smo danas u carskom gradu Kruševcu na obeležavanju jednog od najvažnijih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda Vidovdanu. Ovaj dan obeležavamo 635 godina. Vidovdan je dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, kamen naše kulture i identiteta, na trenutke iskušenja koje smo kao narod prošli u istoriji. To nije samo datum u kalendaru već momenat koji simbolizuje ponos i požrtvovanost. Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koja hrabri i bodri. Vidovdan je dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu. Među njima na prvom mestu Sveti knez Lazar, njegova odluka da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega oličava Vidovdan - rekao je premijer.

Miloš Vučević
foto: Printscreen RTS

- Srbija se tokom vekova suočavala sa brojnim izazovima i branili smo naše pravo da samostalno uređujemo svoj dom i tu nismo pravili kompromise. I tada i danas bili smo na strani pravde, nismo se bojali jer smo znali da Srbija gleda u nas, nema nikog drugog ko će se Srbiji naći, naša je sudbina Srbija. Suočavamo se sa novim izazovima, Vidovdan nas uči da smo prevazišli i veće izazove.

- Želi mda poručim da Vlada Srbije nastavlja borbu za očuvanje državnih, nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak KiM i opstanak Srba na KiM. Naša snaga leži u precima, u našem narodu i našoj ujedinjenoj Srbiji. Neka žrtva kneza mučenika i ostalih kososvskih junaka budu snaga i sila na osnovu koje ćemo donositi odluke. Oni su padali slavno da bismo mi danas bili ovde. Gledajmo u budućnost i nove izazove. Budimo kao jedan, radni i vredni, mudri i predani i čekajmo dan vaskrsa i slave, a svanuće nova zora. Živela Srbija - poručio je premijer Vučević.

Po dolasku premijera Vučevića intonirana je i himna Srbije "Bože pravde".

Milos Vucevic, Vidovdan
foto: Printscreen RTS

Vučević je, podsetimo, jutros prisustvovao i parastosu Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima u Ravanici. Potom je održana i sednica Vlade Srbije, a premijer je, zajedno sa ministrima, položio i vence na Spomenik kosovskim junacima.

Vidovdan
foto: Printscreen RTS

Povodom Vidovdana poseban prikaz naoružanja i vojne opreme u Kruševcu

U okviru obeležavanja Vidovdana građani će na Trgu kosovskih junaka i okolnim ulicama moći da pogledaju oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva i sredstva iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Biće prikazana i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije, a do sada nisu predstavljena javnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vidovdan je veliki nacionalni praznik Srba i državni praznik kojim se izražava poštovanje i zahvalnost svima koji su se borili za otadžbinu.

Sa posebnim pijetetom Vidovdan je na državnom nivou u Srbiji obeležen 1889, kada je u Kruševcu, odakle je knez Lazar krenuo u boj na Kosovo 1389, povodom pet vekova od bitke, održana velika manifestacija. Tada je izgrađen i reprezentativan spomenik na centralnog gradskom trgu.

I ispred Gračanice okupljen narod

Građani se okupljaju u dvorištu manastira Gračanica kako bi prisustvovali Svetoj liturgiji, a zatim i parastosu na Gazimestanu.

Vera iz Herceg Novog kaže da je utisak u Gračanici najposebniji.

- Dolazim skoro svake godine, u toku godine više puta dođemo na Kosovo. Ovde je najposebnije mesto, najmilije mesto. Kući smo. Ovde smo kući - poručila je Vera.

Dara Radonjić je Iz Podgorice došla da Vidovdan obeleži u Gračanici i na Gazimestanu.

- To je simbol svih Srba gde god da se nalaze. Svi Srbi iz sveta mogu se žrtvovati i doći jednom na Vidovdan u Gračanicu i da posete Pećku Patrijaršiju - rekla je Radonjić.

Bonus video:

00:24

Gračanica, Vidovdan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track