SAVETNICA PREDSEDNIKA VLADE SRBIJE SA AMBASADORKOM RUMUNIJE: Jačanje ukupne bilateralne saradnje i odnosima dveju zemalja
Foto: Kancelarija Za Saradnu S Medijima

SAVETNICA PREDSEDNIKA VLADE SRBIJE SA AMBASADORKOM RUMUNIJE: Jačanje ukupne bilateralne saradnje i odnosima dveju zemalja

Politika -

Savetnica predsednika Vlade Republike Srbije za spoljne odnose i koordinaciju strateških politika Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoju o jačanju ukupne bilateralne saradnje i odnosima dveju zemalja.

Joksimović je ambasadorki prenela pozdrave predsednika Vlade Miloša Vučevića i zainteresovanost za produbljivanje sveukupnih odnosa, naglasivši da su naši bilateralni odnosi istinski tradicionalno dobri i prijateljski.

Joksimović je istakla da izražavamo veliku zahvalnost na čvrstom stavu Rumunije u pogledu principijelnog poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepriznavanja tzv. Kosova, jer se na taj način pokazuje da principi međunarodnog prava moraju biti primenjeni jednako u svim slučajevima da bi uspostavljeni međunarodni poredak pokazao otpornost opstanka. Joksimović je prenela ambasadorki rešenost predsednika Vlade i njegovog tima u pogledu jasne opredeljenosti za nastavak evrointegracionog procesa, reformskih aktivnosti i održavanja regionalne stabilnosti, koja, zbog brojnih i različitih izazova, zahteva posebnu pažnju i izbalansiran pristup država evropskog kontinenta.

Jadranka Joksimović
foto: Kancelarija Za Saradnu S Medijima

Ambasadorka Davidoju se saglasila da su bilateralni odnosi Srbije i Rumunije dobri i prijateljski, i da ih dodatno treba negovati i jačati posebno u oblasti ekonomije, gde postoji značajan prostor za unapređenje saradnje.

Sagovornice su se saglasile da brojni projekti koji su u planu da se realizuju ili su već u fazi realizacije sa Rumunijom mogu doprineti razvoju ne samo naše dve zemlje, već cele Jugoistočne Evrope.

U razgovoru je takođe naglašeno zajedničko očekivanje da će nova Evropska komisija uprkos mnogim izazovima koji su pred njom ponovo visoko na agendi staviti temu proširenja, sa posebnim akcentom na Zapadni Balkan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track