NA VIDOVDAN SE ODUŽILI HEROJU SA KOŠARA: U Pljevljima otkriven spomenik Predragu Leovcu, ceremoniji prisustvovao premijer Vučević
Foto: Ministarstvo odbrane

NA VIDOVDAN SE ODUŽILI HEROJU SA KOŠARA: U Pljevljima otkriven spomenik Predragu Leovcu, ceremoniji prisustvovao premijer Vučević

Politika -

U Pljevljima je danas otkriven spomenik Predragu Leovcu, heroju sa Košara.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić, koji su potom položili vence kraj spomenika.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić, a u njenom sastavu bili su načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović i zamenik komandira karaule Košare i saborac potporučnik Saša Radojević.

Otkrivanju spomenika i polaganju venaca prisustvovali su članovi porodice Leovac, prijatelji, građani, saborci, predstavnici Kulturnog centra „Predrag Peđa Leovac“ i Opštine Pljevlja.

Episkop mileševski Atanasije uručio je porodici Leovac Orden Belog anđela Srpske pravoslavne crkve.

Premijer Vučević i srpska delegacija su u društvu sa predsednikom Opštine Pljevlja Dariom Vranešom i ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešić bili u litiji koja je pre otkrivanja spomenika prošla ulicama Pljevalja.

Litiju je predvodio episkop mileševski Atanasije.

1 / 22 Foto: Kurir/M.B.

Spomenik je postavljen na ulasku u gradski park Vodice, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu.

Potporučnik Vojske Jugoslavije Predrag (Mila) Leovac rođen je 20. decembra 1975. godine u Pljevljima u Crnoj Gori. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske, smer pešadija. Tokom borbenih dejstava na Kosovu i Metohiji nalazio se na dužnosti komandira voda u 53. graničnom bataljonu. Poginuo je u borbi protiv albanskih terorista 14. aprila 1999. godine, u rejonu sela Košare kod Đakovice. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Ove godine, na obeležavanju 25 godina od pogibije potporučnika Leovca, njegovoj porodici uručena je Zlatna plaketa Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Spomenik je podigla Nevladina organizacija Kulturni centar “Predrag Peđa Leovac”.

Na postamentu spomenika ispisano je ćiriličnim pismom “Potporučnik Predrag Peđa Leovac 1975-1999 heroj sa Košara”.

Jedna ulica u gradu nosi ime Predraga Peđe Leovca.

Bonus video:

00:24

Gračanica, Vidovdan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track