AMBASADOR KRISTOFER HIL O DIJALOGU U BRISELU: "Malo smo obeshrabreni, drago mi je što je srpska strana došla spremna za razgovor"
Foto: Printscreen/X

AMBASADOR KRISTOFER HIL O DIJALOGU U BRISELU: "Malo smo obeshrabreni, drago mi je što je srpska strana došla spremna za razgovor"

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine trenutno u teškoj situaciji i istakao da mu je drago što je srpska strana ove nedelje došla spremna za razgovor u Briselu.

On je naveo da je trenutno malo obeshrabren zbog toga što uprkos najavama nije došlo do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija.

"Zaista podržavamo i nastavljamo da podržavamo proces EU i Briselski dijalog, jer smatramo da je to pravi put, zapravo i jedini pravi put", rekao je Hil.

Naglasio je da je potrebno uložiti stvarne napore da se postigne neki napredak jer je prošlo mnogo meseci tokom kojih nije viđeno mnogo dešavanja.

On je ocenio da je očigledno da je dijalog trenutno u teškoj situaciji.

"Ne bih želeo da ulazim u deo posla koji obavlja gospodin Lajčak, ali voleo bih da vidim trud i napor, a znam da neki takvi razgovori postoje preko različitih fondacija ili institucija, ali mislim da treba da bude više toga da se razume logika zašto dijalog zaista treba da napreduje", naglasio je on.

Dodao je da dok neko ne ponudi bolju ideju dijalog treba podržati još jače.

"Nadam se da će to biti ono što ćemo videti u narednim nedeljama i mesecima", poručio je HIl.

Američki ambasador je naglasio da su ciljevi vrlo jasni i da se traži sveobuhvatna normalizacija, koja je pravno obavezujuća.

On je naveo i da su odnosi među državama na Zapadnom Balkanu jedna stvar u kojoj bi želeo da vidi mnogo više uloženog truda, kao i više regionalne saradnje u procesu evropskih integracija, nalik na Višegradsku grupu.

"Mislim da je Otvoreni Balkan vrlo pozitivan primer, ali jasno je da treba učiniti još mnogo toga", rekao je Hil.

Hil je rekao i da je jedan od glavnih ciljeva SAD ovde u Srbiji "da se uveri da Srbija shvati svoje interese u postizanju članstva u Evropskoj uniji"

"Želimo da taj proces ide napred. Izgleda da to žele i srpski građani, i mi želimo ono što oni žele", naveo je Hil.

On je ocenio i da je Srbija bila "vrlo korisna u vezi sa Ukrajinom i vrlo korisna u UN" i da je pomagala i u drugim oblastima, posebno, kako je rekao u oblastima humanitarne pomoći.

Izrazio je zadovoljstvo što je u odnosima Beograda i Vašingtona napravljen napredak, ali je dodao da se može uraditi i više.

"Napredak ne znači da se morate složiti u svemu, ali napredak znači da morate imati poštovanje za stavove drugih. Dakle, mislim da može biti urađeno više, iako sam veoma zadovoljan što često vidim Nacionalnu gardu Ohaja ovde", rekao je Hil.

Komentarišući dešavanja oko festivala "Mirdita, dobar dan", kazao je da ne razume zašto se umetnička manifestacija koju finansira EU smatra bezbednosnim problemom, dodajući da je taj festival bio vrlo uspešan tokom prethodnih deset godina.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

18:32

KRISTOFER HIL, AMBASADOR SAD, ZA KURIR: Gledajmo unapred, sa Srbijom nam predstoji veliki posao! Imamo mnogo zajedničkih ciljeva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track