"POZIVAM SVE GRAĐANE DA OSTANU MIRNI I SUZDRŽANI I DA ŠIRE PORUKE MIRA I RAZUMEVANJA": Ministar Zukorlić osudio napad na žandarma
Foto: Usame Zukorlić

"POZIVAM SVE GRAĐANE DA OSTANU MIRNI I SUZDRŽANI I DA ŠIRE PORUKE MIRA I RAZUMEVANJA": Ministar Zukorlić osudio napad na žandarma

Politika -

Pripadnik Žandarmerije je danas oko 11 sati napadnut kada je na njega pucano iz samostrela, dok je bio na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela na Dedinju u Beogradu.

Žandarm je ranjen strelom u vrat a napadač je ubijen.

Povodom napada oglasio se i ministar za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost u Vladi Republike Srbije, koji je osudio napad.

- Osuđujem današnji teroristički akt u Beogradu kao čovek. Život svakog čoveka je svetinja. Svako nasilje koje ugrožava ljudske živote je neprihvatljivo i suprotno svim ljudskim vrijednostima. Zatim, osuđujem ovaj čin kao musliman. Oni koji, pozivajući se na islam, čine nedela, nanose veliku štetu islamu, predstavljajući ljudima krivu sliku naše vere. Islam je religija mira i saosećanja, i ovakvi postupci su u suprotnosti sa njegovim osnovnim principima - rekao je Zukorlić.

- Takođe, osuđujem napad kao neko ko je poreklom Palestinac. Zlodela koja čini izraelski režim u Palestini ne daju pravo ni jednom pojedincu niti grupi da odgovore nasiljem. Takvi činovi neće olakšati katastrofu koju žive Palestinci, već samo šire i produbljuju patnju i sukobe - naveo je ministar.

- Na kraju, osuđujem ovaj napad kao ministar sa nadležnošću društvene stabilnosti u Vladi Republike Srbije. Društvena stabilnost na ovim prostorima je krhka i svaki čin nasilja može imati dalekosežne negativne posljedice. Ovaj incident može povećati tenzije, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti, te dodatno otežati napore ka postizanju stabilnosti. Ovaj čin ne sme biti razlogom za progon pripadnika islamske veroispovesti, jer sledbenici tekfir ideologije koji neretko posežu za terorističkim aktima su minoran procenat islamske populacije - ističe Zukorlić.

- Pozivam sve građane da ostanu mirni i suzdržani i da šire poruke mira i razumevanja. Institucije Republike Srbije će preduzeti sve neophodne mere kako bi zaštitile bezbednost u zemlji - podvlači ministar Usame Zukorlić.

Kurir.rs/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja