SVE O VEHABIJSKOM POKRETU: Stručnjaci: ORGANIZOVANA AKCIJA, ovo nije akt vuka samotnjaka! A evo ko stoji iza ekstremista
Foto: AP Marko Drobnjaković, MUP RS

analiza

SVE O VEHABIJSKOM POKRETU: Stručnjaci: ORGANIZOVANA AKCIJA, ovo nije akt vuka samotnjaka! A evo ko stoji iza ekstremista

Politika -

Teroristički napad, iza kojeg stoje lica iz vehabijskog pokreta, dogodio se u Beogradu ispred Ambasade Izraela juče usred bela dana, kad je samostrelom ranjen pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) dok je bio na radnom zadatku. Napadač Miloš Žujović (25), pripadnik vehabijskog pokreta, koji je promenio veru i ime u Salahudin i iz Mladenovca se preselio u Novi Pazar, ubijen je u ovom napadu.

Premijer i ministri su potvrdili da je reč o aktu terorizma, a sagovornici Kurira poručuju da svet nije bezbedno mesto, jer u svetu bukte dva rata. Ovo nije akt vuka samotnjaka, ističu stručnjaci, i navode da je reč o dobro organizovanoj akciji.

Hapšenja

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je slučaj napada na žandarma ispred izraelske ambasade preuzelo Specijalno tužilaštvo, a da je reč o terorističkom aktu protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije, kao i da postoje sumnje u povezanost nekih lica koja imaju veze s vehabijskim pokretom.

Ivica Dačić
foto: Printscreen Pink Tv

- Uhapsili smo još neke ljude preventivno, koji su se nalazili u blizini policijskih objekata, i zajedno s bezbednosnim službama gledamo da povežemo taj slučaj. Neke sumnje su prisutne, indicije postoje da su lica već poznata bezbednosnim službama, a reč je o vehabijskom pokretu. Ali to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušavamo istragu - naveo je on i dodao da su preventivno u Beogradu pojačane mere zaštite.

Oštre osude

Premijer Miloš Vučević je za Kurir istakao da najoštrije osuđuje gnusni teroristički napad.

Miloš Vučević
foto: Printscreen RTS

- Država Srbija će umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma. Svako ko je mislio da nas može destabilizovati ovakvim nepočinstvima prevario se - naveo je premijer i dodao:

- Srpskom žandarmu želim brz oporavak, a građanima Srbije poručujem da se mogu osećati bezbedno. Naša zemlja je bila i ostaće mirna, stabilna i prosperitetna, a međuverski sklad će naše društvo krasiti i dalje. Ovo je bio akt bezumlja, koji se ne može pripisati nijednoj religiji i nijednom narodu. Reč je o zlodelu pojedinca sa imenom i prezimenom. Stoga pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu propagandi onih koji bi želeli da nas međusobno zavade.

Ministar odbrane Bratislav Gašić najoštrije je osudio tereoristički napad na pripadnika Žandarmerije.

Bratislav Gašić
foto: Zorana Jevtić

- Pokušaj ubistva našeg žandarma je ne samo teroristički nego i podmukli kukavički akt. Misli pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su s našim kolegom i njegovom porodicom. Molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku - izjavio je on za Kurir i istakao da je sistem odbrane i bezbednosti Srbije snažan i stabilan i da će oštro i beskompromisno odgovoriti na svaki vid terorizma.

ČINJENICE

Ko su vehabije

- Osnivač vehabizma je Muhamed bin Abdul Vehab, koji je živeo u 18. veku i delovao na području Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sirije i Indije - Propovedao je radikalno pridržavanje islama - Analitičari tvrde da su upravo članovi ovog pokreta objavili sveti verski rat - džihad, s ciljem da protivnike silom nateraju da se pridruže vehabizmu - Suština vehabizma se uglavnom sastoji u "iskorenjivanju svih novotarija" koje su se vremenom odomaćile među muslimanima - Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade i široke pantalone do članaka. Ne rukuju se sa ženama, niti je ženama vehabija dozvoljeno da se rukuju s muškarcima.

Hamas

Miroslav Bjegović
foto: Kurir televizija

Profesor dr Miroslav Bjegović, specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost, poručio je u razgovoru za Kurir da Savet za nacionalnu bezbednost Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja za službe bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja.

- Napad na pripadnika Žandarmerije je nedvosmisleno teroristički, zasnovan na radikalnim islamističkim motivima, a koji imaju političku pozadinu i cilj. Upravo ubijeni terorista je radikalizovan od strane vehabijskih organizacija s prostora Balkana koje imaju veze s terorističkom organizacijom Hamas, tako da nije slučajno izvršen napad na izraelsku ambasadu. Ovde se radi o strogo odabranoj meti, tj. meti pripadnika srpske policije, jer se tako šalje poruka Srbiji i svim državama koje imaju dobre odnose sa Izraelom da mogu biti na udaru terorističkih napada u narednom periodu zbog izraelsko-palestinskog rata, gde Palestincima preti istrebljenje iz Pojasa Gaze - navodi on za Kurir i dodaje:

- Moram napomenuti da se Srbija zalaže za momentalni prekid ovog sukoba i da se ne svrstava ni na koju stranu u sukobu niti se meša u njihovu unutrašnju politiku, ali posle današnjeg napada mora maksimalno preventivno delovati, prvenstveno odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost - poručio je Bjegović.

ČINJENICE

Pokreti u Srbiji

- Vehabije su u Srbiji, kako su navodili mediji, najbrojnije na području Novog Pazara i Priboja, ali ih ima i u Sjenici i južnom delu Kosovske Mitrovice - Tačan broj pripadnika tog pokreta nije poznat. Oni često prave probleme u džamijama, ometaju verske obrede i pokušavaju da nametnu svoj način molitve - Velika akcija hapšenja vehabija u Sandžaku izvedena je 2007. godine na planini Ninaji u blizini Novog Pazara kad je otkriven teroristički kamp i uhapšena grupa od 14 pripadnika tog pokreta, a jedan pripadnik ovog pokreta je poginuo u okršaju s policijom - Najveći centar na Balkanu se, pisali su mediji, nalazi u Prištini i u njemu je oko 20.000 punoletnih Albanaca

Apsolutne zaštite nema

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

Profesor Ilija Kajtez kazao je da smo mi visokobezbedna zemlja, zato što ne postoji nijedna zemlja koja može da kaže da je potpuno i apsolutno bezbedna.

- Ovo je povezano sa svetskim dešavanjima, dakle sa sukobom između Palestine i Izraela. Jedna stvar je sigurna, ovo nije izolovan slučaj, ovo nije akt vuka samotnjaka, ovo je deo organizovane akcije - poručuje on i podseća da se centar vehabija nalazi u Beču.

- Svet nije bezbedan, svet je u velikom problemu, bukte dva velika svetska rata. Mi smo uvek bili zemlja visokog rizika. Moramo iz ovoga maksimalno izvući pouku - poručuje profesor.

Upitan da li postoji mogućnost da se zaštitimo da se ovako nešto ne ponovi, on ističe da apsolutne zaštite nema.

- Od onoga ko ide da se samožrtvuje i izgubi svoj život zaštita prosto ne postoji. Ali postoje razni prstenovi zaštite u smislu da pratimo ljude koji imaju aktivnosti koje su usmerene protiv države, protiv nekih vitalnih nacionalnih interesa. Da vidimo ko nam ulazi u zemlju, kakve imaju kontakte, da se na neki način prisluškuju ti kontakti, tih bezbednosno interesantnih osoba. Ne može se biti apsolutno i potpuno zaštićen, ali se može u velikoj meri zaštititi. To je na državnim organima i apsolutno ne sumnjam da će država u narednim danima preduzimati druge konkretne mere, dobiće se informacije i od naših službi i od službi koji sarađuju s nama iz inostranstva - navodi on.

HRONOLOGIJA

Teroristički planovi

Februar 2022 - Uhapšen je Igor D. u Beogradu zbog podsticanja istomišljenika na izazivanje terorističkih napada. On je nekoliko godina pre toga već planirao napad kamionom u Knez Mihailovoj ulici, zbog čega je već robijao.

Januar 2019 - Pripadnik vehabijskog pokreta "Dava tim centar" A. A. uhapšen je u Novom Pazaru, jer je spremao teroristički napad u Srbiji. U rancu koji je nosio bili su vazdušna puška i nož. On je, kako se navodilo, neposredno pre toga izrađivao eksplozivne naprave.

Mart 2016 - Trojica pripadnika Islamske države uhapšena su na KiM zbog sumnje da su planirali terorističke napade u Srbiji. Kosovska policija zadržala je u pritvoru F. B., I. F. i S. L. zbog uspostavljanja ćelija Islamske države na KiM i podnela krivične prijave protiv trojice povratnika iz Sirije zbog povezanosti sa ID.

Jun 2015 - Teroristi Islamske države poreklom iz BiH i s Kosova pozvali su 5. juna 2015. muslimane s područja Balkana na "džihad" i "hidžru" (iseljavanje radi vere), a oni koji ne mogu neka se bore u Bosni, Srbiji i drugim balkanskim državama. U jezivoj video-poruci pod nazivom "Mi smo islamski hilafet - kasida", koja je objavljena 10. jula 2015. godine, islamski teroristi označili su Srbiju kao početnu metu, odnosno centar Balkana, koji prvo treba da osvoje.

Oktobar 2014 - Grafiti s pretnjom "Kalifat dolazi" i potpisima OVK, Albanske nacionalne armije i Islamske države osvanuli su na imanju manastira Visoki Dečani.

Mart 2014 - U Novom Pazaru su hapšena dvojica istaknutih novopazarskih vehabija pod sumnjom da su se u ovom delu Srbije bavili regrutovanjem mladića i njihovim slanjem u Siriju.

Oktobar 2011 - Pripadnik vehabijskog pokreta Melvid Jašarević je 28. oktobra 2011. izvršio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu. Uzvikujući "Alahu ekber", pucao je iz "kalašnjikova" na ljude iz obezbeđenja i zgradu ambasade i ranio jednu osobu. Kod njega su pronađene i dve ručne bombe.

Kurir.rs

Bonus video:

00:20

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U LASTINOM AUTOBUSU: Vozač izboden nožem, putnici savladali napadača!

Bonus video:

01:33

Vučić - Juče je uhapšen čovek koga su još 2021. ranili teroristi, svuda gde imamo efektivnu vlast, gonićemo one koji ruše naš ustavni poredak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track