VUČIĆ: Ovo je smišljen teroristički napad, ništa tu nije slučajno! Crveni alarm do utorka! O litijumu: Bio sam slep kod očiju
Foto: Printscreen Prva TV

predsednik srbije uživo o svim gorućim temama

VUČIĆ: Ovo je smišljen teroristički napad, ništa tu nije slučajno! Crveni alarm do utorka! O litijumu: Bio sam slep kod očiju

Politika -

Mi milosti prema terorizmu i teroristima nećemo imati, Srbija i Beograd među najbezbednijima u Evropi, a građani mogu da budu spokojni, Srbija je jaka da se izbori sa svakim vidom terorizma, kazao je predsednik i otkrio ekskluzivu: Bićemo prvi ili drugi u Evropi po stopi privrednog rasta

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o svim važnim i gorućim temama za Srbiju.

U razgovoru su učestvovali i predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević i istoričar Goran Šarić.

- Biće još hapšenja, sve proveravamo, biće to završeno! Crveni alarm do utorka - rekao je ukratko predsednik na samom početku jutrošnjeg gostovanja na TV Prva gde je govorio o daljem postupanju, radu i istrazi terorističkog napada koji se juče dogodio ispred izraelske ambasade u Beogradu.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Prva TV

- Svi smo naučili da BIA i policija rade po nalogu Tužilaštva, treba još nešto da se završi pa da se ide u potstupak i hapšenje lica. Verujem da ćemo da utorka da rešimo veći deo toga i da će biti to uredu, kazao je Vučić govoreći o crvenom alarmu koji je na snazi.

"Napadač je bio izuzetno dobro obučen"

- Ovo je smišljeni teroristički napad, ništa tu nije slučajno! On je ciljao odozdo samostrel iz kese nije ni vadio ne očekujući ništa drugačije... Napadač je bio izuzetno dobro obučen i da je strelu ispalio držeći samostrel u kesi, kako bi napad bio potpuno neočekivan, rekao je Vučić izrazivši divljenje prema postupanju žandarma Miloša Jevremovića koji je uspeo da bude toliko priseban da ga likvidira i toliko priseban da ne izvadi strano telo iz svog vrata.

- Postupio je po pravilu službe, eliminisao protivnika potom sa strelom u grlu sačekao pomoć… Sačuvao je sebe za porodicu i svoju zemlju...

Vučić: Crveni bezbednosni alarm na snazi do utorka

Vučić je kazao da će crveni bezbednosni alarm najverovatnije biti na snazi do utorka. "Mislim da ćemo do utorka sve razrešiti i da će do tada biti sve u redu", rekao je on.

- On će biti posebno odlikovan a vi znate da ja mimo Sretenja i 15. septembra nijedno odlikovanje nisam dao niti ijedno pomilovanje još nisam dao za ovih 8 godina predsednikovanja - kazao je Vučić i dodao da je Srbija snažna da se izbori sa bilo kakvim vidom terorizma.

"Siguran sam da nam dolazi mnogo teže vreme"

- Siguran sam da nam dolazi mnogo teže vreme... I nije mi rekao Putin bilo šta, a govorimo o tri meseca pre početka rata u Ukrajini... I to sam zaključio ne iz onoga što mi je rečeno nego iz onoga što nije a jedino smo tada šeik Muhamed i ja verovali da će rata biti... I to ne zato što sam mnogo pametan ili mi je neko rekao nego što sam poređao činjenice a zabrinut sam veoma za sudbinu sveta... Morao sam to da kažem..., kazao je Vučić dodajući da smatra da je nemoguće izbeći sukob Izraela i Hezbolaha jer to je Iran.

1 / 9 Foto: Printscreen Prva TV

Građani Srbije nemaju razloga za strahovanja

Poručio je da je Srbija bezbedna, jedna od najbezbednijih u svetu i da građani ne moraju da strahuju. Kao i da je Beograd jedan od najbezbednijih gradova.

Zapadne službe htele da spreče napredak Srbije

O litijumu: Bio sam slep kod očiju

- Litijum je budućnost... Bio sam slep kod očiju - kazao je Vučić otkrivši da nije mogao da veruje i da se pitao kako je moguće da to nije video... Kako to nije video a reč je o namerama stranih obaveštajnih službi da spreče napredak Srbije.

- Drže mi pridike i predavanja tako što mrak tokom protesta protiv litijuma osvetljavaju litijumom odnosno uključe mobilni telefon koji ima litijumsku bateriju?!, komentarisao je Vučić ne skrivajući čuđenje i ukazujući na licemerje onih koji protestuju protiv litijuma.

- Očekujem da okupim najveće svetske lidere, jer je litijum budućnost. Neko veče se skupili u Loznici, kažu da osvetle mrak, a to su radili litijumskim baterijama. I onda će da kažu "što baš mi". Suština je u tome da im ne damo sirovinu, već da ovde prave fabriku baterija, a kad to uradite onda će vam doći i ovi iz fabrike automobila kada više ne bude PEM konvencija važila. Zamisli da nam Mercedes kaže da hoće da uđe sa nama u to... Mi kažemo bateriju su naše i onda je preko 50% vrednosti automobila. Tada će svi da dolaze jer im je lakše, imaju subvencije, em imaju batriju koju mogu da ugrade na licu mesta - kazao je Vučić.

- Ja ću da im budem đavolji advokat - kazao je Vučić, te pomenuo da on nije plaćen od Rio Tinta, te pomenuo licemerje onih koji su prodali zemlju Rio Tintu a sada protestuju protiv.

Dodao je i da su se obistinila njegova upozorenja na rat zbog litijuma, pomenuvši puč u Boliviji.

Predsednik objavio ekskluzivu!

Vučić je tokom gostovanja otkrio i ekskluzivu a to je da ćemo biti prvi ili drugi u Evropi po stopi privrednog rasta.

Srbija nikad neće prihvatiti oktroisanog lidera Srpske

- Srbija nikad neće prihvatiti oktroisanog lidera Srpske već samo volju srpskog naroda a smatram da se već sprema osuđujuća presuda za Dodika, naše je da sa čuvamo naš narod...

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Prva TV

- Oni misle da ruše Dodika, sada je problem ko će kako da prihvati tog oktroisanog. Srbija nikad neće prihvatiti oktroisanog lidera Srpske, već samo izbor srpskog naroda. Samo da to znaju. I to nije pitanje ljubavi prema Vučiću i Dodiku, ili bilo kome, to je pitanje poštenja i poštovanja volje srpskog naroda. Mislim da oni već ozbiljno razmišnjaju o tome, da su već ušli u fazu nagovaranja onih koji koji treba da donose presudu protiv Dodika, da ona bude osuđujuća. Već su mnoge pripreme izvršene čak i za eventualnu reakciju koja nije politička. Komplikuju na sve moguće strane. U svim tim uslovima za nas je strašno važno da čuvamo mir i sačuvamo naš narod i verujem da ćemo uspeti - naveo je Vučić.

Imaćemo dugo leto kad je reč o energetici

- Ono što je za nas važno, jeste da se pripremimo, imaćemo dugo leto kad je reč o energetici, problema oko struje, sad trošimo duplo više, triput više... Imaćemo struje, naravno, ali moraćemo mnogo da radimo i da uložemo mnogo više ali ćemo platiti mnogo veliku cenu, milijarde i milijarde... - kazao je Vučić podsetivši da su u vreme Tita Slovenija i Hrvatska imale mnogo pametnije rukovodstvo dok naše srpsko nije bilo tako sposobno i nije ih bilo briga.

Dodao je, da su Srbi u bivšoj Jugoslaviji "u poređenju sa slovenačkim i hrvatskim komunističkim rukovodstvom imali manje sposobnosti i manje ih je bilo briga za Srbiju" i da je doneta "idiotska" odluka 1989. o zabrani gradnje nuklearnih elektrana.

"Hrvati sad veoma pametno rade na istraživanju geotermalnih izvora kao izvora energije. Veoma pametno rade, uvek su imali pametnije rukovodstvo koje se smejalo našim budalama, koje su se njima smejale, što su napravili nuklearnu elektranu 'Krško'", rekao je Vučić.

Pozicija Srbije izuzetno je teška, koliko nam je samo puta Makron pomogao...

- Pozicija Srbije izuzetno je teška i sam se prosto čudimo kako smo ovoliko godina uspeli da sačuvamo svoju samostalnost - kazao je Vučić koji je pomenuo i današnje francuske izbore i rekao da to znaju samo on, Ana (Brnabić) i Miloš (Vučević) će saznati koliko nam je samo puta Makron pomogao.

Vučić je kazao da ne sme javno da saopšti koliku je pomoć prethodnih godina Srbija dobila od Francuske i njenog predsednika Emanuela Makrona.

"Makron nam je bio velika podrška i velika pomoć i nikada to neću zaboraviti", rekao je on i dodao: "Kad god je bilo teško Srbiji, Makron je dao sve što je mogao da Srbiji pomogne.Ja ne smem ni da vam kažem sa koliko stvari i koliko puta je Makron Srbiji pomogao, možda to samo ja znam, zna Ana (Brnabić), a saznaće Miloš (Vučević) i tačka", rekao je Vućić.

Vučić je prethodno pomenuo i razgovore koje je imao u Briselu pa dodao da su za Vučića često govorili da je ovakav ili onakav ali niko nikada nije rekao da je glup.

U emisiju se uključio i Milan Knežević iz Crne Gore koji je predsednika Vučića pozvao da poseti Berane.

O izborima u Americi: Samo budale mogu da potcenjuju Bajdena

- Bajden nije čovek za potcenjivanje samo budale mogu da ga potcenjuju - kaže Vučić upitan kako vidi izbore u SAD posle duela između aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i pretendenta na to mesto, bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Vučić je ocenio da će predstojeći predsednički izbori u SAD biti "tesna i teška utakmica od koje možda zavisi budućnost sveta". Pratio je, veli, debatu Bajden-Tramp i da je bivši predsednik bio ubedljiviji.

Ali, kako je naveo, to nije kraj izbora i "ne treba potcenjivati ni Bajdena ni one sve koji ne žele toliko pobedu demokrata koliko poraz Trampa".

"Biće to tesna i teška utakmica od koje možda zavisi budućnost sveta", rekao je Vučić.

Na pitanje kako će se ishod izbora u SAD odraziti na Srbiju, odnosno da prokomentariše izjavu profesora na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Danijela Servera da će "Tramp (Donald) podržati srpski svet", Vučić je rekao da Tramp neće podržati "nikakav srpski svet niti je to neko tražio od njega".

O Rezoluciji o Jasenovcu u Crnoj Gori: Izvinite, čestitam

Vučić je povodom Rezolucije o genocidu u sistemima logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu, koju je usvojila Skupština Crne Gore, uputio izvinjenje Podorici, kao što je u najavio uoči diskuscije u tamošnjem parlamentu.

"Pogrešio sam u proceni oko parlamenta Crne Gore. Jesu oni to malo zakukuljili sa Dahauom i Mathauzenom, ali da ne bi izgledalo da se vadim, kažem – Izvinite, čestitam. Nije mi teško da to uradim", rekao je Vučić.

Server albanski lobista, koji žali što nema novih ratova u regionu

Komentarišući izjavu Danijela Servera u Tetovu da je "Vučić uspeo bez ikakvog metka da preuzme vlast u Podgorici i Banjaluci čime je defakto ostvarena prva etapa srpskog sveta", predsednik Srbije je naglasio da je Server albanski lobista i da mu je krivo što nema novih oružanih sukoba u regionu.

"Danijel Server je albanski lobista. Na stranu što to što je rekao nije tačno, ali rekao je 'bez ispaljenog metka'. Njemu je žao što je onaj koji ima drugačije regionalne ciljeve od njega, nešto ostvario 'bez ispaljenog metka'", konstatovao je Vučić. Server bi, smatra Vučić, voleo da ispaljuje ne metke, već krstareće rakete kao 1999. godine. "To je potpuno podsvesno izgovoreno. Jasno je šta njemu nedostaje. To što sanjaš krstareće rakete samo nastavi, ali svakom snu dođe kraj", poručio je Vučić.

"Nema te plaže koja mi je lepša od Srbije"

Predsednik je istako da na svoju Srbiju treba da budemo ponosni, jer se desio pravi fijsko za predlagače Rezolucije o Srebrenici i da je pitanje da li će se ikada oporaviti, a naš je zadatak da gradimo partnerstva sa tim zemljama, jer nam one trebaju.

– Nervozan sam zbog dve stvari. Ratovi i to hoćemo li sve stići – govoreći o Ekspu.

– Kada imate dovoljno energije nemojte da se bavite svime. Jedno veče sam tužan zbog loše utakmice, kažete vi ste nadležni razgovarajte sa svim, uradite promene i kraj priče… Ja hoću da bude fokusiran na Ekspo i drugačije ne mogu da postignem rezultat. Bio sam u Njujorku, nikad duže nisam bio odsutan a to mrzim. Nema te plaže koja mi je lepša od Srbije – kazao je Vučić.

Knežević se potom uključio i našalio, tako što je obavestio predsedika o njegovim dnevnim aktivnostima, te pomenuo da ako će odlazak na Skadar biti označen kao špijunaža na Albaniju radije će otići u Podgoricu.

Aleksandar Vučić, Milan Knežević
foto: TV Prva printscreen

Vučić je potom pričao o vinima u koja se razume.

– Sve što ja nisam Milan jeste – našalio se Vučić, na šta je Knežević dodao “samo ne mogu u vlast da uđem”.

– On je kao albanski džuboks, što više novca stavite on više priča – rekao je Knežević o izjavi Danijela Servera i on radi po naredbi nalogodavaca.

Vučić je govorio i o tome da većina anketa po regionu pokazuje da su on i Srbija izrazito popularni u Severnoj Makednoji i da je uvek želeo bratske i najbolje odnose.

"Posetiću u julu srpski narod u Crnoj Gori i obići Berane"

Vučić je najavio da će u julu, možda na Petrovdan 12. jula, posetiti srpski narod u Crnoj Gori i obići Berane a na poziv predsednika Demokratske narodne partije Crne Gore Milana Kneževića koji ga je pozvao da dođe u Crnu Goru u svoje ime, kao i u ime predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića i srpskog naroda u toj zemlji.

Knežević je prethodno rekao, povodom toga što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzenda, da Hrvati imaju problem da se suoče sa svojom genocidnom prošlošću.

Knežević je poručio:

- Crna Gora dok se mi budemo pitali, a verujem da ćemo se pitati, nikad više neće biti antisrpska država i želim u vašoj emisiji da pozovem predsednika Vučića u moje ime, kao i ime predsednika Skupštine Andrije Mandića i svih Srba u Crnoj Gori da nas poseti u julu. Volim da to bude u Beranama, da posetimo hram Svetog Simeona Mirotočivog čiju je obnovu Vlada Srbije, tada na čelu sa Aleksandrom Vučićem, dominantno finansirala i učestvovala u njegovoj obnovi i to bi bila jedna jasna poruka naše saradnje i želje da dodatno produbljujemo i razvijamo odnose sa nama najbližom i najbratskom državom, a to je Srbija.

Vučić je rekao da u julu ima puno obaveza, ali da će svakako naći vreme i da bi najbolji termin bio Petrovdan.

- Možda bi bilo najbolje na Petrovdan, ali nisam siguran ko će od gostiju biti ovde u Beogradu na taj dan, ali tokom jula spremam sam i sa najvećom radošću da posetim Berane i Vasojeviće i da razgovaram sa narodom - istakao je Vučić i zahvalio Kneževiću na pozivu da ih poseti u Crnoj Gori.

Predsednik Vučić je naglasio da je sada u Vladi Srbije Hrvat ministar dok u hrvatskoj vladi Srbi nemaju ministra, kao i da hrvatski mediji već danima izbacuju tekstove protv njega i njegove porodice i učestvuju u regionalnoj i evropskoj kriminalizaciji i njega i njegove porodice.

- Poslednjeg rata nisam ja njihove kuće spaljivao, već oni kuće Vučića. Sve kuće Vučića su prvo bile spaljene. I onda kad imate takvu argumentaciju i neko neće da vam se izvinjava ni za Jasenovac - rekao je Vučić.

Poručio je da nema problem sa tim da mi moramo da imamo bolje odnose sa Hrvatskom.

- I želim bolje odnose sa Hrvatskom, ali ne po cenu da lažem sebe, da lažem svoj narod, da lažem bilo koga. Oni ne izjednačavaju više Jasenovac i Stajićevo, što je iluzorno, smešno i strašno porediti. Stajićevo je stvarni zločin, jezivi zločin, a Jasenovac je 'izmišljena srpska propagandistička priča'. Oni kažu - bacili ste senku na strašni genocid počinjen u Srebrenici ovim što ste izglasali. Čekajte ljudi. Pa Franjo Tuđman, osporavajući sve činjenice koje su jugoslovenski organi i ne samo jugoslovenski već i međunarodni, prihvatali i priznavali posle Drugog svetskog rata, i nakon suđenja i nakon sagledavanja i svih komisija koje su to pregledale, kaže - lažete, 40.000 je ubijeno i aplaudiraju mu Hrvati i ustaše širom sveta, od Argentine, Amerike do Australije - rekao je Vučić.

Bonus video:

00:12

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track