KO JE KAJA KALAS, ESTONSKA "ČELIČNA LEDI" Šta Srbija može da očekuje od potencijalne naslednice Borelja
Foto: EPA / Valda Kalnina

analiza

KO JE KAJA KALAS, ESTONSKA "ČELIČNA LEDI" Šta Srbija može da očekuje od potencijalne naslednice Borelja

Politika -

Estonska "čelična ledi" i "advokat u cipelama političara", ovako mediji opisuju Kaju Kalas, prvu političarku iz Estonije koja bi mogla da dođe na funkciju šefa evropske diplomatije umesto Đuzepa Borelja.

Kakav će odnos Kalasova, funkcionerka poznata po jakom antiruskom stavu, imati prema Srbiji i koliko će promeniti stanje u Evropi, prema oceni sagovornika Kurira, ne zavisi toliko od nje koliko od predstojećih predsedničkih izbora u Americi, koji će biti održani u novembru.

Na pitanje da prokomentariše verovatni izbor Kaje Kalas za šeficu diplomatije EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ne misli da je to loša vest za Srbiju, a najmanje za njega.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Prva TV

Korektan odnos

- S njom sam se više puta rukovao, nismo ozbiljnije razgovarali. Uveren sam da ćemo imati pristojan odnos, imam iskrene prijatelje koji su njeni veliki prijatelji i ja ću s gospođom Kalas napraviti sasvim korektan odnos. To nema veze s mojim ličnim odnosom ni njenim. Ona neće promeniti svoje stavove, kao što ih neću promeniti ni ja - poručio je Vučić.

On je objasnio da govori o izboru Kalasove u svetlu odnosa EU prema Rusiji, odnosno o tome kakvu poruku jedinstva u svom izrazito intenzivnom i snažnom antiruskom odnosu Evropa želi da pošalje.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije ističe za Kurir da Evropska unija ima "zapuštenu diplomatiju koja, ispostavilo se, deluje kao produžena ruka SAD".

- Ma šta da gospođa Kalas bude radila u narednom periodu, biće joj potrebno vreme da povrati kredibilitet Evropske unije. Nema nikakve dileme da se vodilo računa da na čelo evropskih institucija dođu ljudi koji su evroatlantske tvrde orijentacije, odnosno jastrebovi evroatlantske politike, i s moje tačke gledišta to će u narednom periodu biti njihov zadatak. Videćemo kakve promene mogu da se dese u SAD i da li će se desiti, ali za sada cela ta komisija i ti predstavnici u stvari su produžene ruke američkih interesa u ovom delu sveta - poručio je Miletić i dodao:

- Srbija balansira, traži način da dobije na vremenu kada je to potrebno i da ide ka konkretnim rezultatima kada je to moguće. Za nas zasad ništa lakši zadatak, kao i unazad nekoliko godina. Mnogo stvari će zavisiti od eventualnih promena u SAD.

Biografija

Bivša premijerka s ruske poternice

Kaja Kalas je poznata po jakom antiruskom stavu, a ranije je govorila da se zalaže za proširenje Evropske unije. Ona je prva političarka iz Estonije koja bi mogla da dođe na funkciju šefa evropske diplomatije, ukoliko njeno imenovanje potvrdi Evropski parlament. Na mestu šefa evropske diplomatije, na kom bi zamenila Đuzepa Borelja, bila bi nadležna i za posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine.

Kao jedan od najotvorenijih kritičara Rusije u EU, otkako je počeo rat u Ukrajini, zalagala se za uvođenje sankcija Rusiji i slanje vojne podrške Ukrajini.

Za Kalasovom je u februaru ove godine Rusija raspisala i poternicu zbog njenih napora na uklanjanju spomenika iz Drugog svetskog rata u Estoniji. Na meti kritika našla se prošle godine, kada su lokalni mediji otkrili da je njen suprug umešan u rad kompanije koja je nastavila poslovanje u Rusiji iako je estonska premijerka kritikovala one koji su nastavili da trguju s Moskvom. Njen otac Sim Kalas bio je premijer Estonije i komesar. Njen pradeda Eduard Alver bio je komandant Odbrambene lige Estonije tokom rata Estonije za nezavisnost od sovjetske Rusije.

Promene u Vašingtonu

Bivši diplomata Živadin Jovanović u razgovoru za Kurir poručio je da svi rade onako kako im Vašington kaže, i komisija, i komesari, i svi drugi slede, kako je rekao, strategiju SAD u Evropi. On je naveo da je to ono što treba imati u vidu.

Živadin Jovanović
foto: Beta/Media Centar

- Promene u Vašingtonu su daleko značajnije za Srbiju nego promene u Evropskoj komisiji - istakao je on.

Dodao je da će politika u Evropi zavisiti od toga hoće li u Vašingtonu predsednik biti Džo Bajden ili Donald Tramp, ili neko treći.

- Sigurno da Kaja Kalas ne poznaje Balkan u toj meri kao neki predstavnici s Mediterana ili iz centralne Evrope. Estonija i baltičke republike su najveći zagovornici oštrog kursa prema Rusiji, zna se da je ona toliko glasovita u tom antiruskom stavu da joj nije ni dozvoljen ulazak u Rusiju. Mislim da ne treba žuriti ni sa kakvim zaključcima kakva će biti politika Evropske unije prema Balkanu, prema Srbiji u odnosu na KiM - naveo je on i dodao da politika jednostrane podrške secesionizmu neće proći, pogotovo ako rezultati izbora u Francuskoj budu onakvi kakvi se nagoveštavaju - da front Marin le Pen odnosi pobedu.

- Moraće izbori u Americi i izbori u Francuskoj, formiranje upravljačke strukture u Briselu da bude u korelaciji s globalnim promenama. Malo će zavisti od lične sklonosti Kaje Kalas - zaključio je diplomata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track