TERORISTIČKI NAPAD U BEOGRADU NIJE DELO USAMLJENOG VUKA, VEĆ ŠIRE ORGNIZACIJE: Milovan Drecun otkrio nove detalje
Foto: Kurir televizija

predsednik odbora za odbranu i unutrašnje poslove

TERORISTIČKI NAPAD U BEOGRADU NIJE DELO USAMLJENOG VUKA, VEĆ ŠIRE ORGNIZACIJE: Milovan Drecun otkrio nove detalje

Politika -

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, smatra da teroristički napad u Beogradu nije delo i plan samo jednog čoveka.

- Ne bih rekao da je ubijeni terorista usamljeni vuk, jer su već detektovane njegove konekcije sa drugim konvertitima. On je aktivan pripadnik vehabizma, a kako sam ja uspeo da saznam nešto i nije bio prihvaćen kod većinskih vehabija u Novom Pazaru i okolini, ali je uspostavio dobre konekcije sa kosovskim vehabijama i onima iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine - rekao je Drecun gostujući na TV Pink i dodao:

Miloš Žujović
foto: MUP

- Odlazio je u više navrata u selo Čabra na KiM, a sećate se tamo je počela cela priča 17. marta kada je bio pogrom i udavila su se deca albanske nacionalnosti .To selo Čabra je bilo poznato po okupljanju vehabija, gde imaju neku vrstu kampova i gde su možda planirali neke aktivnosti.

Drecun je upozorio i da postoji sve više konvertita koji prelaze u Islam.

- Ono što je zabrinjavajuće je što ima sve više tih konvertita koji iz pravoslavlja prelaze u Islam, ali taj Islam praktikuju iz vehabističkog tumačenja, koji poziva na džihad i predstavlja ekstrem ideologije - rekao je on i dodao da se najčešće regrutuju ljudi koji imaju neke probleme i nisu dovoljno socijalizovani.

On je istakao i da je na teritoriji Kosova i Metohije naglo porastao broj radiklanih vehabija od dolaska međunarodnih snaga.

- Od dolaska međunarodnih snaga na KiM počinje da buja radikalni Islam i vehabizam na Kosovu i Metohiji uz finansijsku podršku Saudijske Arabije preko islamskih humanitarnih organizacija. Ja sam i tada upozorovao da će te ljude da koriste na odlazak na džihad ratišta. To se već desilo sa islamskom državom. Zaprepastio sam se koliki je broj vehabija detektovan u Severnoj Makedoniji takođe - poručio je on.

Drecun se osvrnuo i na činjenicu da je supruga ubijenog vehabije, samo dva dana pre napada, napustila državu.

- To je dovoljan dokaz da je znala šta se sprema - poručio je on.

Kurir.rs / Pink.rs

Bonus video:

00:20

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U LASTINOM AUTOBUSU: Vozač izboden nožem, putnici savladali napadača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track