LAJČAK NAJAVIO: "Sutra u Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine"
Foto: Nemanja Nikolić

LAJČAK NAJAVIO: "Sutra u Briselu nova runda dijaloga Beograda i Prištine"

Politika -

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da će sazvati glavne pregovarače dve strane sutra u Briselu da razrade konkretne korake za deblokadu primene Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa.

Miroslav Lajčak je na svom nalogu na Fejsbuku podsetio da su on i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj prošle nedelje bili domaćini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u Briselu na još jednom sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

-Nažalost, nismo videli nikakav napredak u primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji. Diskusije su bile izazovne, kao i uvek. Ipak, naš rad se nastavlja sutra kada ću sazvati glavne pregovarače da razradimo konkretne korake za deblokadu implementacije sporazuma", naveo je Lajčak.

On je dodao da je nedelju završio u Dubrovniku, gde je učestvovao na Dubrovnik forumu, koji okuplja političare i donosioce odluka sa Zapadnog Balkana i šire.

"Ovaj događaj je uvek dobar pokazatelj gde stojimo uoči političke letnje pauze. Ove godine fokus je bio na globalnim izazovima, izborima i budućim dešavanjima, ali smo razgovarali i o budućnosti Zapadnog Balkana kao dela EU", naveo je Lajčak. Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača biće održana sutra u Briselu, a prema rečima portparola EU Petera Stana, prioritet i agendu određuje "najveća hitnost početka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa" dve strane.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja