PREDSEDNIK SKUPŠTINE AP VOJVODINE SASTAO SE SA MINISTROM ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA! Juhas i Žigmanov o nastavku saradnje
Foto: Skupština AP Vojvodine

PREDSEDNIK SKUPŠTINE AP VOJVODINE SASTAO SE SA MINISTROM ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA! Juhas i Žigmanov o nastavku saradnje

Politika -

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas primio je danas ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje dve institucije, kao i o položaju i ostvarivanju prava manjinskih nacionalnih zajednica u AP Vojvodini i Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Skupštine AP Vojvodine.

Predsednik Juhas istakao je da je dostignuti ustavni i zakonski okvir u vezi sa ostvarivanjem prava nacionalnih zajednica u našoj zemlji reprezentativan i može da posluži za primer, te da pruža dobar normativni okvir za očuvanje kulturnog idenditeta, službenu upotrebu jezika i pisma, afirmaciju obrazovanja i informisanja na maternjem jeziku.

- Vitalnu ulogu u unapređenju manjinskih prava imaju nacionalni saveti nacionalnih zajednica i smatram da je dobar momenat da posle šest godina od usvajanja izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, zajednički razmotrimo i sumiramo postignute rezultate i efekte - rekao je Juhas i izrazio zadovoljstvo zbog uvećanja budžetskog okvira za rad nacionalnih saveta od 17 odsto, o čemu je govorio ministar Žigmanov.

Predsednik Skupštine APV ocenio je da bi u cilju usklađivanja sa pregovaračkim poglavljem 23, u procesu evropskih integracija Republike Srbije, u fokus trebalo staviti i revidiranje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, kako bi se precizirala strateška opredeljenja unarpređenja institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti osnovnih ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Juhas i Žigmanov razgovarali su i o važnosti uvažavanja specifičnosti svake nacionalne zajednice ponaosob, kao i o značaju uočavanja i rešavanja ekonomskih, socijalnih i drugih posebnosti i potreba.

- Često se kaže da je Vojvodina Evropa u malom, a naš zajednički zadatak jeste da dostignuti nivo skladnog suživota i promocije različitosti koje nas obogađuju i nadalje negujemo i unapređujemo - rekao je Juhas.

Na sastanku u Skupštini APV izkazana je i obostrana zajednička namera i volja za daljom dobrom saradnjom pokrajinskih institucija i nadležnog ministarstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track