MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA IVICA DAČIĆ ZA KURIR: Pobedićemo teroriste, pod nadzorom su!
Foto: MUP Srbije

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA IVICA DAČIĆ ZA KURIR: Pobedićemo teroriste, pod nadzorom su!

Politika -

Znamo da je reč o više desetina pojedinaca koji su okupljeni u tom pokretu, čiji je deo bio i Žujović. Oni su već saslušani i radi se opsežna istraga, proveravaju se i najmanji detalji, rekao je ministar policije za Kurir

Crveni stepen bezbednosti, koji je proglašen u ponedeljak nakon što je Miloš Salahudin Žujović, konvertit iz Mladenovca i pripadnik vehabijskog pokreta, upucao iz samostrela žandarma Miloša Jevremovića ispred Ambasade Izraela, ostaje na snazi do daljeg, a kako je rekao premijer Miloš Vučević, to je bio napad na državu.

Sve nadležne službe, rekao je predsednik Vlade, sprovode dalje akcije na razbijanju ćelija ekstremnih verskih organizacija, a ministar unutrašnjih poslova

Ivica Dačić za Kurir je poručio da će u ovoj borbi protiv terorista Srbija biti pobednik, te da građani ne treba da brinu za bezbednost.

Detaljno

Miloš Vučević
foto: Printscreen/Kosovo-online

Vučević je juče rekao da će crveni stepen bezbednosti trajati još neko vreme i da policija i Bezbednosno-informativna agencija, u koordinaciji s nadležnim tužilaštvom, sprovode dalje akciju na razbijanju svih onih ćelija ekstremnih verskih organizacija koje zloupotrebljavaju religiju i veru zarad postizanja određenih ekstremno političkih i terorističkih ciljeva.

- Te aktivnosti nisu usmerene protiv bilo koje etničke ili verske grupe - istakao je Vučević za Blic televiziju.

On je kazao da je napad na pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela, na kraju krajeva, napad na državu, jer je naš državljanin napao našeg policajca.

- Terorista je napao pripadnika Žandarmerije. Iskreno divljenje žandarmu koji je uspeo u takvim okolnostima da odbrani i svoj život i ljude za čije je čuvanje bio zadužen - kazao je Vučević.

Miloš Žujović, Salahudin, Salahudin Žujović, Vehabija, Izraelska ambasada, Napad, Terorizam
foto: EPA Andrej Čukić, MUP RS

On je dodao da se akcije sprovode na teritoriji čitave Srbije, osim Kosova i Metohije.

- Miloš Žujović bio je poznat nadležnim organima kao pripadnik radikalnog islamskog centra, ali niko nije mogao da pretpostavi da će do ovako nečeg doći - kaže premijer Vučević.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naglasio je za Kurir da se detaljno sprovode sve potrebne akcije, da će u ovoj borbi države protiv terorista Srbija biti pobednik, te da građani nemaju razloga da strahuju za svoju bezbednost.

- Znamo da je reč o više desetina pojedinaca koji su okupljeni u tom pokretu čiji je deo bio i Žujović. Oni su već saslušani i radi se opsežna istraga, te proveravaju i najmanji detalji - kazao je Dačić.

Sistemski odgovor

Ivica Dačić
foto: Printscreen RTS

Kako je istakao, razloga za brigu građani Srbije nemaju jer je država munjevito reagovala i preduzela apsolutno sve mere kako bi se predupredio, ne daj bože, još neki incident.

- Dovoljno govori činjenica da je i crveni stepen bezbednosti produžen nekoliko dana, a pripadnici svi nadležnih službi neumorno rade na predupređivanju eventualnih novih pokušaja napada - naglasio je Dačić.

Podvukao je i da se vehabisti, barem oni istaknutiji, nadziru, te da nema razloga za strepnju.

- Ipak, svi nadležni budno prate stanje - zaključio je Dačić.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost ocenio je za Kurir da je Srbija rešena da aktivno suzbije rizike od pretnje terorizmom i iz tog razloga se produžava režim crvenog nivoa, što, ističe, predstavlja sistemski odgovor.

- Najopasnija situacija je nakon izvršenog napada, jer se pretpostavlja da je teroristička ćelija sa svojim saradnicima ušla u takozvanu fazu izvršenja. Uviđamo da se terorista pokolebao da napadne sinagogu zbog prisustva policije, dakle, pojačano prisustvo policije je odlična protivmera na javnim mestima. U ovom trenutku javnost nagađa o broju i organizovanosti ekstremističkih organizacija i udruženja, a za nas je jedino važno da država svoju obaveštajnu funkciju pravovremeno realizuje i prodire u planove tih grupa i pojedinaca - kazao je Obradović.

Ambasada, Ambasada Izraela, Miloš Jevremović
foto: Kurir

Podsetimo, pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ustreljen je samostrelom u vrat ispred Ambasade Izraela u Beogradu u subotu, što je okarakterisano kao teroristički akt, a nakon čega je Dačić izdao naredbu o proglašavanju crvenog nivoa pretnje od terorizma. Ministar je juče u saopštenju naveo da će krajem nedelje biti doneta odluka o njegovom eventualnom ukidanju, kao i da će javnost biti obaveštena o tome šta je sve urađeno u toku akcije.

- Imajući u vidu da je akcija policije i BIA u vezi s terorističkim aktom i vehabijskim pokretom i dalje u toku, krajem nedelje će biti doneta odluka o eventualnom ukidanju crvenog nivoa pretnje od terorizma, a javnost će biti obaveštena o tome šta je sve urađeno u toku akcije - naveo je u saopštenju.

Otkriven teroristički kamp Veliko hapšenje i 2007.

Velika akcija hapšenja vehabija izvedena je u Raškoj 2007. godine na planini Ninaji u blizini Novog Pazara. Tada je otkriven teroristički kamp i uhapšena je grupa od 14 pripadnika vehabijskog pokreta, dok je jedan pripadnik pokreta poginuo u okršaju s policijom. Svi uhapšeni osuđeni su tada na višegodišnje kazne zatvora zbog podrivanja ustavnog poretka Srbije.

Bonus video:

03:16

Ivica Dačić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja