ŠANSA DA SRBIJA UBRZA EVROINTEGRACIJE! Mađarska stavila politiku proširenja među prioritete svog mandata predsedavanja EU
Foto: AP Virginia Mayo

novi impulsi

ŠANSA DA SRBIJA UBRZA EVROINTEGRACIJE! Mađarska stavila politiku proširenja među prioritete svog mandata predsedavanja EU

Politika -

Pod sloganom "Učinimo Evropu ponovo velikom" Mađarska je u ponedeljak preuzela predsedavanje EU i visoko na listi prioriteta svog šestomesečnog mandata postavila politiku proširenja Unije.

Srbija ima razloga za optimizam kada je reč o napredovanju na putu evrointegracija zbog činjenice da će na čelu Saveta EU do kraja godine biti susedna i prijateljski nastrojena država, a posebno zbog poruke koju je Budimpešta uputila - da EU ne može da bude potpuna bez Zapadnog Balkana.

Agenda

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da su evropskom bloku više nego ikad potrebne nove države članice i ekonomski zamah, te ne čudi što je Mađarska na agendu svog predsedavanja kao treći prioritet stavila proširenje EU. Na listi su još konkurentnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivreda i demografija.

Srpski šef diplomatije Marko Đurić rekao je da naša zemlja vidi mađarsko predsedavanje kao šansu za dodatni impuls evrointegracijama.

Marko Đurić
foto: Kurir televizija

- Srbija se veoma raduje mađarskom predsedavanju Savetom EU. Smatramo da to može da da dodatni impuls evrointegracijama celog našeg regiona. Mi ćemo nastaviti u narednom periodu da ističemo primer naših dobrih odnosa s Mađarskom, kao primer kako regionalni odnosi sa zemljama koje su imale u istoriji kompleksne relacije mogu da budu transformisani u roku od nekoliko godina. Zapravo je danas odnos Srbije i Mađarske jedan pravi evropski primer saradnje - rekao je Đurić.

Objektivniji pogled

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja ocenjuje za Kurir da Mađarska tokom svog predsedavanja EU može da iskoristi svoj uticaj i pomogne evropske integracije država Zapadnog Balkana, a pre svega Srbije, s kojom sada ima najbolje odnose u istoriji.

Nikola Perišić
foto: Kurir Televizija

- Mađarska kao susedna država Srbije može bolje i objektivnije da sagleda u kojoj meri se Srbija približava standardima EU. Tako predsedavanje Mađarske predstavlja pogodan trenutak da Srbija dodatno ubrza svoje evrointegracije i dobije podršku za dobrosusedsku politiku na kojoj radi, a koja je najuočljivija na inicijativi Otvoreni Balkan. Međutim, treba imati u vidu da se uticaj na politiku proširenja nalazi i u Evropskoj komisiji, tačnije kod komesara za proširenje, koji prati napredak država kandidata. Zbog toga ne bi trebalo imati prevelika očekivanja da tokom predsedavanja Mađarske može da dođe do epohalnog napretka u pregovorima između EU i Srbije, pre svega jer se otvaraju novi izazovi koje EU treba da reši na svom unutrašnjem planu - objašnjava naš sagovornik.

Kurir.rs

Bonus video:

02:52

ORBAN PRAVI KOALCIJU ZEMALJA KOJE NE ŽELE RAT Stručnjaci analiziraju: Ušli smo u novu epohu, EU je zadesila duboka kriza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja