"KOSOVO JE CRNA RUPA NA BALKANU!" Stručnjaci tvrde: Islamisti su tamo stacionirani! PROJEKTOVANA INVAZIJA NA EVROPU TRAJE TIHO
Foto: Shutterstock

kurir televizija

"KOSOVO JE CRNA RUPA NA BALKANU!" Stručnjaci tvrde: Islamisti su tamo stacionirani! PROJEKTOVANA INVAZIJA NA EVROPU TRAJE TIHO

Politika -

Nedavni teroristički napad na žandarma u Beogradu podigao je mnogo pitanja o bezbednosti i prisutnosti radikalnih islamskih grupa na Balkanu.

Gostujući u emisiji "Redakcija", analitičar Ivan Miletić i naučni savetnik Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju, razgovarali su o prisustvu islamskih grupa i potencijalnim pretnjama u regionu.

Nedavni napad je iznenadio mnoge, budući da su teroristički incidenti ovog tipa retki u Srbiji. Ivan Miletić je naglasio da su italijanske novine nedavno objavile članak o prisustvu vehabijskih ćelija i Islamske države na Balkanu, što ukazuje na alarmantno stanje bezbednosti.

- Problem je ta crna rupa na Balkanu, a to je Kosovo i Metohija, gde oni mogu da se stacioniraju, organizuju i funkcionišu bez ikakvog uznemiravanja - rekao je Miletić. On je istakao da su bezbednosne službe upozorene, ali da se nije dovoljno obraćala pažnja na potencijalne pretnje.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Branko Nadoveza je pružio širi geopolitički kontekst, naglašavajući da je teško predvideti da li su ovakvi napadi organizovani ili samostalni.

- Mislim da je to zapravo jedna invazija islama na Evropu koja traje tiho, koja je projektovana - rekao je Nadoveza, dodajući da islamske grupe žele da preuzmu Evropu do kraja ovog veka.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Nadoveza je istakao da demografski i privredni razlozi podstiču migracije islamskih grupa u Evropu.

- Usled migracionih razloga, pre svega demografskih, privrednih i raznoraznih drugih problema, njima treba zaista novi prostor - rekao je.

Miletić je naveo da je ukidanje granice između Albanije i Kosova olakšalo cirkulaciju radikalnih elemenata.

- Došlo je do ukidanja granice između Albanije i Kosova, tako da je mnogo lakše sada onima da cirkulišu da se to dešava - rekao je. Takođe je istakao da je povećan nivo borbene gotovosti u vojnim bazama SAD-a širom Evrope zbog mogućih terorističkih napada.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Nadoveza je istakao da se napadi poput onog na žandarma u Beogradu ne dešavaju u vakuumu.

- Nije to samo VHB-e, oni imaju ukupan svoj cilj širenja svog prostora usled svojih nekih pre svega demografskih razloga - rekao je. On je dodao da se napadi mogu dešavati ciklično, kao što se desilo u Evropi nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina.

06:44

KOSOVO JE CRNA RUPA NA BALKANU! Stručnjaci tvrde: Islamisti su tamo stacionirani! Invazija na Evropu traje tiho

Miletić je naglasio važnost korišćenja precizne terminologije kada se govori o ovim temama.

- Vrlo je važno držati se jasne terminologije da se ne bi unosila zabuna u stanovništvo i da bi se omogućilo službama da funkcionišu - rekao je.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima. Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

10:09

AMERIKANCI OBEĆALI OVK-u NEZAVISNO KOSOVO! Stručnjaci tvrde: Albanci ne žele pregovore sa Srbijom dok SAD ne ispuni obećanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja