NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA DEKLARACIJU SVESRPSKOG SABORA: Zaključci usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim
Foto: Printscreen Yootube BN TV

NARODNA SKUPŠTINA RS USVOJILA DEKLARACIJU SVESRPSKOG SABORA: Zaključci usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim

Politika -

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Uz Deklaraciju, usvojeni su i Zaključci koje su usaglasili klubovi poslanika. Zaključci su usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim poslanikom.

Klubovi poslanika SDS-a o PDP-a povukli su amandmane.

U Deklaraciji, usvojenoj na Svesrpskom saboru održanom 8. juna u Beogradu, ukazano je na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja i odlučeno da Sabor bude održavan redovno, svake dve godine, na kojem bi se zajedno razmatrala najvažnija nacionalna pitanja uz učešće predstavnika Srbije i Republike Srpske, kao i drugih predstavnika srpskog naroda iz regiona i sveta.

U Deklaraciji se navodi da Svesrpski sabor konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu.

"Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju", piše u tekstu Deklaracije.

Svesrpski sabor naglasio je da je Republika Srpska jedinstven i nedeljiv ustavnopravni subjekt koji samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije u skladu sa Ustavom BiH - Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i čija teritorija ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

Kurir.rs/Nezavisne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track