VUČIĆ NAKON SEDNICE GENERALŠTABA: Oštro o hrvatskim medijima i rezoluciji o Jasenovcu! VELIKE SNAGE SU OKUPLJENE U REGIONU
Foto: Marko Karović

VUČIĆ NAKON SEDNICE GENERALŠTABA: Oštro o hrvatskim medijima i rezoluciji o Jasenovcu! VELIKE SNAGE SU OKUPLJENE U REGIONU

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

1 / 30 Foto: Printscreen/Video Plus

Obraćanje predsednika posle sednice

- Oprema i naoružanje vojske Srbije se modernizuju, nismo zadovoljni brojem ljudi, naročito na severu Srbije, Beograd i Vojvodina. Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga. Od značajnih snaga susednih zemalja, do ogromnog broja nato pripadnika na KiM, 4.534 u ovom trenutku. Računamo na dobru saradnju sa Kforom i verujem da će do doprionsiti stabilizaciji prilika na KiM. Ono što smo primetili to je da su pojačana dejstva vazduhoplova sa posadama i besposadnih vazduhoplova i dronova u okruženju sa izviđačkim namerama prema Srbiji, bez prelaženja granice Srbije i to je iz svih smerova u pravcu Srbije pojačano. Primeitli smo podizanje albanskih barjaktara iz Đakovice sa namerom izviđanja pozicija vojske Srbije i švedsko-nemački avioni rade lidar snimke sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom vojske Srbije ali prave snimke zbog prisustva bezbednosnih snaga Srbije. Nastavićemo ubrzano i moraćemo da promenimo navike, da radimo više i bolje, da budemo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora. Moraće da rade bolje naše fabrike namenske infustrije, da se bave teškim i napornim radom. Moraćemo da dalje povećavamo ljudstvo u vojsci ali ne na pozicijama sekretara već onih koji mogu da nose puštku i da pomognu zemlji.

- Mnogo novca ulažemo, primanja naših vojnika su nikada veća, realna primanja su i do 40 odsto veća od toga, veoma značajna primanja, mnogo novca ulažemo i tražimo najveći stepen pripremljenosti. Srbija želi mir i uvek će želeti mir a da bi ga sačuvali moramo da imamo jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelj - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Video Plus

O hajci oko rezolucije o Jasenovcu

- Slobodan svet u kojem svako misli za sebe da je pametan, koliko hoćete budala u svetu misle da ima prava da iznose svoje sudove. Uzmite reakcije EU zapadnog sveta povodom rezolucije o Srebrenici, put ka pomirenju, put u budućnost, kako je usvojena rezolucija o Jasenovcu, zvanične reakcije su rezolucije nisu put za rešavanje regionalnih problema, da se svi saglase sa tim. Sve ono što smo mi govorili o Srebrenici. Po kom to kriterijumu?

O litijumu

- Što se tiče litijuma, postoji razlika između mene i drugih, nećemo da dozvolimo izvoz litijuma ako to bude moguće, već samo litijumskih baterija takođe, ako to bude moguće, da bi obezbedili ekonomski napredak zemlje. Imam savest i brinem za Srbiju i neću da pustim šusterima da nam daju šuster mat drugi put, kao što su to učinili. Sada sam naučio, ne može više šuster mat da se dobije. Razlika je u tome što postoje ljudi koji se bore, koji imaju ideale, ideologiju, koje ne možete da pobedite pretnjama i lažima. Govoriću o tome, ne možete da me utišate i sprečite. Znam da je to put u ogroman napredak. Moj posao je da vodim zemlju, narod u bolju budućnost. Moramo da imamo dobru ekonomiju, fabrike u našoj zemlji. Nastaviću da radim svoj posao besplatno. Jel to neki mediji neće da pušta takve informacije jer još nisu dobili para. Spreman sam da vidim, lideri tog protesta i ja zajedno da odemo, da oni izaberu mesto gde ćemo da odemo na poligraf, ovo je igra, ali sam spreman i stvarno da vidimo da li su primili pare. Da li je Blagojević primio pare ili ja. Oni danas protiv a ja bez dinara, meni je Srbija važna a njima samo njihove zadnjice.

Aleksandar Vučić
foto: Marko Karović

Da li je propust to što je napadač na žandarma izmakao veče pre napada?

- Analiziramo i potencijalne greške ali ih do sada nismo ustanovili. Ovoga puta su naše snage uspele da obave svoj posao u skladu sa zakonom i da neutrališu teroristu i neprijatelja. Morate da imate u vidu da nije bilo moguće imati dokaze da neko priprema terorističko delo. Da se pitala samo BIA ili samo MUP ti bi odavno bili iza rešetaka.

O hrvatskim medijima i rezoluciji o Jasenovcu

- Postoji u našem regionu isti modus operandi za napade na Srbiju. Danas će moj odgovor biti veoma precizan i jasan, kad god bi Srbija podigla glavu, kad ne bi bila unižena, kad ne bi pristala na to da služi tuđim interesima, a da sprovodi samokažnjavanje, da pristaje na fantazmagorične katarze, kroz koje mora da prođe zbog svog ponašanja, kad god bi se ekonomski podizala i predstavlja politički faktor koji nije beznačajan, uvek bi se pravila koalciija u regionu, neki bi bili stalno prisutni kao Hrvatska... više tekstova su objavili od početka godine o meni, nego o svom predsedniku i premijeru zajedno. Čini mi se da to nešto dobro govori o meni. To znači da ipak ne radim tako loše za Srbiju. Sada govore o rezoluciji o Jasenovcu... naravno krivac mora da bude Vučić, kao što Bosni nije krivac Banjaluka, već Vučić. Pošto vidim iz crnogorskog rukovdostva da govore da je rezolucija doneta pod pritiskom Beograda, žele da kažu da sam to ja, moje pitanje za predsednika CG i predsednika Vlade CG da li sam ih ikada pozvao da ih pitam i da li je moja ideja rezolucija ili je to vaše ideja da biste našli nešto na čemu ćete da se izvučete? Zašto je to potrebno i moguće? Jer Srbija mora da bude krivac i da kažete to su oni koji su mali Rusi, mada smo mi samo mali narod koji želi slobodu, koji ne želi da služi ni Amerikancima ni Rusima. Ta priča će se nastaviti...

- Ja ih pitam "je l se stidite rezolucije koju ste sami doneli". Ja ne mislim da je ta rezolucija loša, mislim da je loša ona prethodna koju ste potpisali. Što se Hrvatske tiče, želim im još mnnogo tekstova. Ponosan sam na to što imam dovoljno snage i hrabrosti da im se supšotstavim.

- Kod mene nije bilo pa prošlo, ali ja gledam u budućnost. Ali da vi meni upoređujete Jasenovac sa Stajićevom, zatiranje dece, jednog naroda sa vašim dnevnopolitičkim obavezama, a da ja na to ćutim, ne pada mi na pamet. Biram da budem napadan, sa ponosom to nosim.

- Jesam li ja bio idejni tvorac rezolcuije o Jasenovcu i da li sam vršio pritisaka na njih - moje pitanje je za CG. Da objasne ljudima da su se šalili kada su rekli da sa tim ima veze Beograd - odgovorio je Vučić.

Predsednik u kasarni Banjica

Predsednik je stigao i očekuje se da sednica uskoro počne u kasarni "Banjica 2" u Beogradu. Ispred kasarne predsednika je dočekala garda.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Video Plus

Po dolasku predsednika intonirana je himna Srbije "Bože pravde". Tu je i Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba, ministar odbrane Bratislav Gašić, kao i premijer Miloš Vučević.

Bonus video:

04:07

ČIM SAM KROČIO U JASENOVAC DOŠAO JE OGROMAN BROJ POLICIJE Milićević za Kurir televiziju: Naređenje stiglo s vrha, DEPORTOVALI ME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track