"GRUPA EKSTREMISTA POKUŠALA DA MI UBIJE OCA!" Usame Zukorlić za Kurir: Pripadaju TEKFIR IDEOLOGIJI! Češće napadaju muslimane
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"GRUPA EKSTREMISTA POKUŠALA DA MI UBIJE OCA!" Usame Zukorlić za Kurir: Pripadaju TEKFIR IDEOLOGIJI! Češće napadaju muslimane

Politika -

Nakon napada koji se dogodio ispred izraelske ambasade u subotu, kada je ekstremista Miloš Žujović ranio pripadnika žandarmerije koji radi na obezbeđenju Ambasade, u Srbiji je na snazi crveni bezbednosni alarm. Ministar policije Srbije, Ivica Dačić, okarakterisao je ovaj napad kao teroristički.

Terorizam može biti ideološki, politički i nacionalistički. Ali da li može biti i verske prirode? Ovo je pitanje za, ministra za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost, Usamu Zukorlića koji se uključio u emisiju Puls Srbije.

Kako komentarišete ovaj napad?

- Pre svega, ovaj napad je nešto što svaki čovek treba da osudi. Terorizam može biti motivisan verskim ideologijama, ali ne sme biti vezan za jednu religiju u terminologiji. Pogrešno je da se kaže 'islamski terorizam', kao što je pogrešno da se kaže i 'pravoslavni terorizam', 'hrišćanski terorizam', 'jevrejski terorizam' ili 'budistički terorizam'. To je terorizam koji je motivisan ekstremizmom i pogrešnim shvatanjem jedne verske religije. Terminologija je jako bitna jer ako je koristimo na pogrešan način, može izazvati netrpeljivost kod verske grupe i strah kod onih koji ne razumeju o čemu se radi. Na kraju, može rezultirati pojavom islamofobije u slučaju muslimana ili nekih drugih fobija u slučaju drugih verskih grupa. Apelujem da se vodi računa kada se priča o ovim stvarima da se ne vezuje jedna destruktivna pojava kao što je terorizam za jednu religijsku grupu - rekao je Zukurlić.

03:24

GRUPA EKSTREMISTA POKUŠALA DA MI UBIJE OCA! Usame Zukorlić za Kurir: Pripadaju TEKFIR IDEOLOGIJI! Češće napadaju muslimane

Vi ste u porodici imali slučajeve da su članovi vaše porodice na neki način bili žrtve planiranog ubistva od strane vehabija. Šta imate da kažete povodom toga?

- Da, 2006. godine je osuđena grupa ekstremista koji pripadaju takozvanoj tekfir ideologiji i osuđeni su na nekoliko desetina godina zatvora zbog planiranja i pokušaja ubistva mog oca, osnivača Stranke pravde i pomirenja, muftije tada na čelu Islamske zajednice, Muamera Zukorlića, i zbog planiranja terorističkih aktivnosti koje su bile usmerene protiv džamija, protiv muslimana i planirane su da se izvedu na verskim skupovima gde su se okupljali muslimani. Štetu od te vrste devijacije pre svega imaju muslimani i oni su meta broj jedan ekstremista. Čak je ovo izuzetak što se desilo u Beogradu jer oni mnogo češće posežu za napadima na muslimane, muslimanske vođe, muslimanska mesta i džamije nego na neki drugi, nemuslimanski ciljevi - istakao je Zukurlić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:03

USAME ZUKORLIĆ KOD VUČIĆA Predstavnici izborne liste Muftijin amanet na konsultacijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track